A Népszabadságban megjelent kiáltványhoz eddig 274 oktató csatlakozott a Karról. A levélben kijelentik, hogy annak örülnek, hogy "a doktori képzésre járó hallgatók ösztöndíja az első két évben havonta 140 ezer forintra, a második két évben havonta 180 ezer forintra emelkedne. Azt viszont végtelenül méltánytalannak tartják, hogy ezzel a hallgatói ösztöndíjak és az oktatói bérek között így kiáltó aránytalanság jön létre. Az egyetemen oktató tanársegédek és adjunktusok 10 éve várnak a béremelésre, ezért számunkra teljességgel elfogadhatatlan, hogy mindössze 30-40 ezer forintos béremelést ígérnek, ráadásul azt is három évre elnyújtva - idézi a portál.

A hallgatók fölényben

A levél szerint az adjunktusok jelenleg nettó 147 ezer forintot, a tanársegédek pedig nettó 122 ezer forintot keresnek. Szerintük így az a megalázó helyzet jönne létre, hogy a doktorandusz és számos oktatója bére 2018-ban körülbelül azonos lenne, pedig egy adjunktus akár már 20 éve oktat az egyetemen, és már 10 éve megszerezte a PhD-fokozatot. A tanársegédeknek 30 ezer forinttal lenne kevesebb a bérük, mint a hallgatók ösztöndíja, úgy, hogy karunkon a tanársegédeknek is doktori fokozatuk van.

Ehhez még hozzájön, hogy a doktori hallgatókkal szemben az oktatóknak nem járnak kedvezmények: nincs cafetéria, most havi 6 ezer forintnyi étkezési jegyet kapnak. Így előfordul, hogy a külön juttatásokkal együtt a hallgatók többet keresnek majd, mint a tanársegédek vagy a sok éve fokozatot szerzett és régóta dolgozó tanárok.

Úgy érzik megalázzák magát a Kart is

Az oktatók számára a fokozatok megszerzése is sokkal költségesebb: míg a doktorjelöltek a fokozatszerzéskor egyszeri, 400 ezer forintos támogatásban részesülnének, az ösztöndíjasok számára pedig ingyenes a védés, addig az oktatók számára a habilitációra jelentkezés 150 ezer forint, és semmilyen esetben nem kapnak 400 ezer forintos támogatást. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán egy adjunktus jelenleg nettó 125 ezer forinttal, egy tanársegéd pedig nettó 150 ezer forinttal keres kevesebbet, mint a közoktatásban dolgozó, doktori fokozattal rendelkező pedagógusok -  olvasható a levélben

Az oktatók el akarják érni, hogy 2016-tól legalább azt a bért megkapják, amit a kollégáik a közoktatásban megkeresnek. Azt ígérik, hogy ezért minden fórumot és minden törvényes eszközt igénybe fognak venni - írja a 444.hu.

QP | Quality Placement