Előzetes tárgyalásokat folytat a Volkswagen az amerikai hatóságokkal a korábbi dízelbotránnyal kapcsolatban. A végkifejlet újabb, jelentős pénzbírság lehet, melynek összege egyes vélemények szerint akár az 1,2 milliárd dollárt is elérheti. A megállapodás várhatóan még az év vége előtt megszületik.

A Volkswagen tavaly elismerte, júniusban közel 600 ezer dízelmotoros járműre telepített illegális szoftvereket, melynek következtében mintegy 15 milliárd dollárt kell fizetnie. Az összeg oroszlánrészét az érintett autótulajdonosok kapják. A maradékot a kormányzati ügynökségeknek kell kifizetni, illetve az autógyártónak egy környezetvédelmi programra is áldoznia kell. Bár a német vállalat ismét hatalmas pénzbírságra számíthat, a pontos összeg még nem került megállapításra. Egyelőre tisztázatlan maradt, hogy az amerikai hatóságok vádat emelnek-e a Volkswagen dolgozóival szemben is.

Az autógyártó olyan vezérlő szoftvert telepített az autóiba, amely manipulálta a károsanyag-kibocsátás mértékét. Tesztkörülmények között sikerült az előírt határértéken belül maradnia a járműveknek, valós vezetési körülmények között viszont a megengedettnél 5-40-szer nagyobb mennyiségű nitrogén-oxidot bocsátottak ki a légkörbe. A csalás tavaly szeptemberben derült ki és az ezzel járó botrány a vezérigazgató lemondásához vezetett.