Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank honlapján olvasható közlemény szerint szombaton Bázelben a People's Bank of China (PBC, a Kínai Népköztársaság jegybankja) és a Magyar Nemzeti Bank által aláírt megállapodás egyrészt arra vonatkozik, hogy létrejön a renminbi (RMB) elszámolási mechanizmus, illetve egy ügynöki megállapodás, amely szerint a PBC az MNB ügynökeként befektetéseket fog végrehajtani a kínai bankközi kötvénypiacon.

A PBC emellett döntött arról, hogy kiterjeszti a Renminbi Qualified Foreign Institutional Investors (RQFII, Renminbi Kvalifikált Külföldi Intézményi Befektetők) rendszerét Magyarországra, 50 milliárd renminbis kvótát biztosítva Magyarországnak. A későbbiekben a PBC egy RMB elszámolóbankot fog kijelölni Budapesten.

Az elszámolásforgalmi MOU keretében a PBC és az MNB megállapodott arról, hogy az RMB elszámolás felügyeletét és felvigyázását, az információk cseréjét, valamint a rendszer értékelését és fejlesztését összehangoltan, együttműködve látják el.

A közlemény szerint az ügynöki megállapodás létrejötte kifejezi az MNB-nek a kínai gazdaságba és pénzügyi piacai fejlődésébe vetett bizalmát. A kínai kötvénypiaci befektetés hozzájárulhat az MNB befektetési portfóliójának diverzifikáltabbá tételéhez és hatékonyabb likviditásmenedzseléséhez, továbbá a Kína és Magyarország közötti együttműködés elmélyüléséhez.

A megállapodások és az RQFII rendszer kiterjesztése Magyarországra támogatják az MNB Renminbi Programjának végrehajtását, lendületet adnak a vállalatok és a pénzügyi intézmények határon átnyúló, RMB-ben folytatott tranzakcióinak Kínában és Magyarországon egyaránt, és elősegítik a kétoldalú kereskedelmet és a befektetések liberalizációját - áll a közleményben.

A Jegybanki Renminbi Programot 2015. február 19-én hirdette meg a Magyar Nemzeti Bank, akkor jelezte, hogy megvizsgálja egy renminbi devizatartalék-portfólió kialakításának lehetőségét. A renminbi (népi pénz) a kínai nemzeti deviza hivatalos elnevezése, a jüan pedig a valuta címletének "számlálója".

Az MNB közleménye szerint áttekintették a kínai állampapír és devizapiac strukturális jellemzőit, a befektetés hozam és kockázati paramétereit, illetve a teljes devizatartalék szintjén jelentkező diverzifikációs előnyöket.

A közlemény szerint a döntésnél figyelembe vették Kína növekvő világgazdasági súlyát és a renminbi nemzetközi monetáris rendszerben betöltött, egyre hangsúlyosabb szerepét, valamint gondosan mérlegelték a befektetés pénzügyi vonatkozásait, ennek alapján döntöttek a devizatartalék egy kis részének kínai állampapírokba történő befektetéséről.

A döntésben fontos szempont volt Kína magas hitelminősítése. A kínai állampapírokba való befektetés összhangban van a devizatartalék-kezelés nemzetközi trendjeivel, ugyanis az Európai Unióban és azon kívül is egyre több jegybank fektet kínai eszközökbe - írta az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank május végén jelentette be, hogy kínai állampapírokba fektette devizatartalékának egy kis részét.

A jegybank monetáris tanácsa korábbi döntése alapján kezdte meg kínai állampapír-portfóliójának kiépítését.