Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szombat délutáni órákban Budapest János-hegyen 26,4 m/s-ot (95 km/h-t) is regisztrált a műszer, vagyis erre a napra vonatkozóan is megdőlt a fővárosi napi szélrekord - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az új szélsőérték 40 év után múlta most felül a korábban, 1982-ben ugyanezen a napon, Budapest Örsöd állomáson mért 26 m/s-os (93,6 km/h-s) napi legerősebb budapesti széllökést.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adatok.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak - hívják fel a figyelmet a meteorológusok.

Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.