Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Takács Ferenc, az újfehértói központtal működő Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetője szerint júniusban még 500-600 ezer tonna körüli termést becsültek a szakemberek, de a nyári aszálykárok miatt inkább a félmillió tonnához lesz közelebb a mennyiség.

A kevesebb termés mellett jelentős minőségi problémákra, méret és színeződési gondokra is lehet számítani a csapadékhiány miatt.

Az aszály az ország szinte minden ültetvényét sújtja. A júliusi, augusztusi két-két hetes, 40 Celsius fokhoz közeli hőség még a legkorszerűbb, öntözött ültetvényekben is terméskiesést okoz, mivel a gyümölcsök mérete lényegében nem fejlődött a fákon. A későbbi érésű fajtáknál még javulhat a gyümölcsméret és a színeződés, ha kedvezőbbre fordulna az időjárás.

Rossz terméskilátásokkal jellemezhető az ültetvények mintegy kétharmada, 17 ezer hektárnyi almás, míg jó, vagy elfogadható termés csak a maradék egyharmadban várható.

Az Alma Terméktanács elnöke szerint Európában sehol sem várható nagy termés. A tavalyi készleteket a tárolókból már eladták a kontinensen és az almasűrítmény piacán is hasonló a helyzet. Így jóval intenzívebb kereslet mutatkozik az alma iránt, az olasz, osztrák és szlovén kereskedők már meg is jelentek és üzletkötési tárgyalásokba kezdtek. A jó értékesítési szezon előjele az is, hogy a nyári almafajtákat 100-140 forint áron lehetett kilogrammonként eladni - hangsúlyozta Takács.