Hétfőre virradó éjszaka a csapadék jó része megszűnik és hajnalra nagy területen kiderül az ég. Hétfőn a napos idő után délutántól ismét egyre több lesz a gomolyfelhő, és belőlük szórványosan várható zápor, zivatar. A délies szél nagy területen megélénkül, helyenként megerősödik, hétfőn a Kisalföldön és zivatarok környezetében viharossá fokozódik - figyelmeztet az OMSZ. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 24 és 30 fok között alakul, az Alföldön lesz a legmelegebb. (Időjárási rekord: ilyen se volt még Magyarországon - ezt a cikket olvasta már?)

Kedden reggel, délelőtt általában napos idő várható, de az Alföldön és északkeleten már reggel is több lehet a felhő, ott ekkor még zápor, zivatar is előfordulhat. Napközben a Dunántúlon főként fátyolfelhők szűrhetik a többórás napsütést, keletebbre viszont erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és délután zápor, zivatar is kialakulhat. A déli, délnyugati szél élénk, a Nyugat-Dunántúlon erős lesz, viharos lökések csak zivatar környezetében fordulhatnak elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11, 16 fok között valószínű, de a nyugati megyékben néhol 9, 10 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 29 fok között alakul.

Szerdán országszerte többórás napsütésre van kilátás. A nap első felében a Dunántúlon lehet több a felhő, ott ekkor záporok is kialakulhatnak, majd napközben már máshol is erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és délután, este már inkább az ország északnyugati felén, főleg a Duna-Tisza közén van nagyobb esélye zápor, zivatar kialakulásának. A jellemzően déli, délkeleti szelet élénk, a középső területeken erős lökések kísérhetik, zivatar környezetében esetleg viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 30 fok között alakul.

Csütörtökön nyugat, délnyugat felől felhőzet-növekedés valószínű, a legtöbb napsütés a Tiszántúlon, a legkevesebb a Dél-Dunántúlon várható. Nyugat felé haladva növekvő eséllyel alakulhat ki zápor, zivatar, az Alpokalján heves kísérőjelenségek sem kizártak. A délkeleti, és a sokfelé változó irányú szél sokfelé megélénkül, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 31 fok között alakul.

Pénteken sok fátyolfelhő, emellett erőteljes gomolyfelhő-képződés valószínű, de több órára kisüthet a nap. Nyugat felé haladva növekvő eséllyel alakulhat ki zápor, zivatar. A változó, illetve egyre inkább északias szelet élénk lökések kísérhetik, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 22, 29 fok között alakul.

Szombaton a sok felhő mellett néhány órára mindenhol kisüthet a nap, és összességében több helyen, nagyobb eséllyel délnyugat felé haladva alakulhat ki zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél sokfelé élénk, néhol erős lehet, zivatar környezetében viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 28 fok között alakul.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.