Már kapható a nagybani és így a lakossági piacokon is a tavasz csodazöldsége, a spárga. A Budapesti Nagybani Piacon a 15. héten jelent meg a hazai spárga kilogrammonként 2600–2700 forintos termelői áron. A fehér spárgát (1943 forint/kilogramm) és a zöld spárgát (1986 forint/kilogramm) egyaránt 18 százalékkal magasabb áron kínálták 2021 16–18. hetében az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb agrárpiaci jelentéséből.

A spárga hazai fogyasztása annak ellenére rendkívül alacsony, hogy végtelen egészséges, már-már szuperkaja, tele van vitaminokkal és a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokkal. A növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel. 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban összesen 4 gramm szénhidrát van. Így a fogyókúrázók egyik kedvenc eledele lehetne, de nem az.

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, sok káliumot, viszont nátriumtartalma alacsony. A nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld spárga klorofillban is gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is értékesebb.

Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését és kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, nagyobb mértékben még az érszűkületre is jó hatással van.

A KSH adatai szerint Magyarországon 1400–1550 hektárról 5600–6700 tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években. Magyarországon a spárgaszezon általában április elejétől június elejéig, közepéig tart. Az idén a kedvezőtlen időjárás (fagy, hideg) hátráltatja a betakarítást, a spárgasípok érése lassult. A spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés 95 százalékát külföldre szállítják.

A németek és a spanyolok a spárgabárók

Az Európai Unió spárgatermelése 307,4 ezer tonna volt 2020-ban, a németországi termés az össztermelés 38 százalékát (117 ezer tonna), a spanyolországi 21 százalékát (65,1 ezer tonna), az olaszországi 15 százalékát (47 ezer tonna) adta. Az áprilisi hideg időjárás miatt számos európai országban kisebb a spárga kínálata 2021-ben, ugyanakkor élénk a kereslet, mivel egyre több országban engedélyezik az éttermek újbóli megnyitását. Az Európai Unió tagországai közül Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás. A németországi piacfigyelő szolgálat (AMI) adatai szerint az egy főre eső éves átlagos spárgafogyasztás 1,2 kilogramm volt 2020-ban. A Freshplaza adatai szerint Spanyolországban a zöld spárgaszezon márciusban kezdődött, mintegy 3 héttel később, mint az előző évben. A belső piaci kereskedelembe kerülő spárga legnagyobb vásárlói Németország (22,1 ezer tonna) és Franciaország (14,1 ezer tonna) voltak. A közösség 23 százalékkal kevesebb, 23,4 ezer tonna spárgát vásárolt harmadik országoktól 2020-ban, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mennyiségben Peruból (18,3 ezer tonna) érkezett spárga.

A friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi mérlegében a többlet 2,24 milliárd forintra nőtt 2020-ban. A kivitel mennyiségben 17 százalékkal 2285 tonnára csökkent, míg értékben 5 százalékkal 2,32 milliárd forintra nőtt. A magyarországi spárga legnagyobb vásárlói Németország, Svájc és Finnország.