Rövid távon kifejezetten jól alakulnak Európa gazdasági kilátásai, ezt jelzik a konjunktúrabarométerek és a GDP-adatok egyaránt. Ezzel együtt azonban az is igaz, hogy a kontinens még mindig a gyengébbek között van.

Az ECB jelenleg inkább attól tart, hogy az inflációs várakozások középtávon "beesnek" és beragadnak. Jó hír, hogy a fogyasztók költési döntéseiket (például a nagyobb értékű fogyasztási cikkekről) nem halasztják el, mert középtávon élénkülésben bíznak - mondta Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója.

A magyar gazdaság idén és jövőre is 3 százalék körüli bővülhet, a jegybank további monetáris lazításról dönthet, mert a globális inflációs környezet erre átmenetileg lehetőséget ad. A jegybank növekedési hitelprogramja kiterjesztésén felül hamarosan újból előkerülhet a kamatcsökkentés újraindítása is, különösen, ha a forint árfolyama a jelenlegi szintről tovább erősödne - véli Forián-Szabó .

Az európai bankrendszerben egyelőre vegyes a kép. Több országban már élénkül a hitelezés, hamarosan az európai országok többségében így lesz - véli a szakértő. A hitelezési fordulatot az is erősíti, hogy nagyot estek a hitelkamatok és már lazítanak a bankok a hitelfeltételeken.

Az európai qe (mennyiségi lazítás) még el sem indult (majd csak márciustól fut ugyanis), de már működik - állapította meg Forián-Szabó. Bár makroszempontból nem vár sokat a qe-től, de: egyrészt a mostani helyzet kialakulásában jelentős szerepe a lazítási várakozásoknak, másrészt az euró érdemben gyengült, harmadrészt pedig a kamatszintek alacsony szinten stabilizálódtak, ezért már kevésbé van szükség monetáris élénkítésre, csakhogy hitelességi szempontból veszélyes lenne kitáncolni mögüle - állapította meg a közgazdász. Véleménye szerint a "kitáncolás" egy-két negyedév után kezdődhet.

A piacok alaposan eltúlozzák a görögök eurózónás kilépésének/kizárásának esélyét, ez ugyanis senkinek sem érdeke. Athénnak május elejéig van pénze, addig van mozgástér. Megegyezést várok - mondta a befektetési igazgató.

Rövid távon a közép-európai országok is felpattanás előtt állnak, ráadásul hosszabb távon és Nyugat-Európánál jobbak a növekedési lehetőségeik (alacsony adósságráta, rugalmasabb munkaerőpiac és termelékenységi tartalékok).