Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 áprilisában 7,1, munkanaphatástól megtisztítva 9,7 százalékkal nőtt (az előzetes közlés 6,9 és 9,5 százalékról szólt, márciusban mindkét index 9,2 százalékos többletet mutatott). A termelés az év első négy hónapjában 11 százalékkal magasabb volt a 2010. azonos időszakinál, az első negyedévi 12,2 százalékos növekedést követően. Márciushoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 0,7 százalékkal emelkedett a márciusi 3,6 százalékos havi mínusz után.

A Napi Gazdaság Online által korábban megkérdezett elemzők a vártnál rosszabb márciusi statisztikát csupán "múló rosszullétként" értékelték, amit egyszeri hatások okoztak. Figyelmeztető jel lehet azonban, hogy az áprilisi statisztika az exportmegrendelések csökkenését mutatja.

Magas a bázis

Ilyen egyszeri hatás érvényesült áprilisban is: a KSH szerint az ipar negyedik havi termelésének és exportértékesítésének a márciusinál kedvezőtlenebb alakulásában a mérsékeltebb külpiaci kereslet és munkanaphatás egyaránt érvényesül. Tavaly áprilisban a termelésben 10, az exportban 20,1 százalékos volumennövekedést mért a hivatal, vagyis hat a 2010-es magas bázis is. Az ipari termelés motorja - a kisebb növekedés ellenére - változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye. A hazai eladások nem érték el a 2010. áprilisi szintet.

Az ipari export 2011 első négy hónapjában 14,7, áprilisban ennél kisebb mértékben, 7,6 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év negyedik hónapjában a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 8,1 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egynegyedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 3,9 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában - ebben az alágban legutóbb 2009 novemberében mért exportcsökkenést a KSH.

Az ipar belföldi értékesítése január-áprilisban 4,7, áprilisban 3,4 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év negyedik hónapjában 3,2 százalékkal nőttek.

Nőtt a termelés, de csökkentek az exportmegrendelések

2011 áprilisában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben termelésbővülést regisztrált a statisztikai hivatal. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egyötödét adó járműgyártás volumene 7,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, ezen belül az alkatrészgyártásban nagyobb volt a növekedés, mint a közúti gépjármű gyártásában. Az exportadatokhoz hasonlóan 2009 novembere óta először figyelhető meg visszaesés a második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában: az alág kibocsátása 3,5 százalékkal kisebb volt, ami elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenésének következménye.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának volumene 1,0 százalékkal csökkent, nagyrészt az értékesítés több mint kétharmadát jelentő hazai eladások mérséklődése miatt. Számottevő volumenbővülést regisztráltunk a közepes súlyú vegyi anyag, termék gyártásában (19,2 százalék), valamint a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásában (15,5 százalék). A növekedési ütem lassulása figyelhető meg a feldolgozóipari termelésből mintegy 8 százalékot képviselő fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában: az alág kibocsátása 9,3 százalékkal emelkedett, elsősorban a kivitel mérséklődése miatt (az első három hónapban több mint 20 százalékos volt a növekedés). Több hónapja tart a növekedés a legkisebb súlyú alágban: a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása 35,6 százalékkal bővült a külpiaci értékesítés kedvező alakulásának köszönhetően.

2011 áprilisában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése kismértékben, 2,0 százalékkal csökkent 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 3,4 százalékkal visszaestek, míg az új belföldi rendelések 7,4 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 20,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
2011 első négy hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 5,5 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében - a 2010. ilyenkori 7,3 százalékos létszámcsökkenéssel szemben - 5,2 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.