Egyes településeken a kertkapun kis táblákkal jelzik, ha valamilyen gyümölcs van a háznál eladó, legutóbb 150 forintért kínálták még a meggy kilóját is, pedig ennek a szezon elvileg már véget ért. Az olcsóság ugyanakkor nem mindig volt jellemző a meggyre az idén. A Budapesti Nagybani Piacon a bőséges termés miatt 2018-ban ugyan többnyire alacsony volt az árszint, ám idén a gyenge termés következtében jelentősen megdrágult.

A bogyós gyümölcs idén a tavalyihoz képest két héttel később, a 23. héten került ki a piacra 600-1000 forint közötti kilogrammonkénti termelői áron, a szezon haladtával, a 28. hétre aztán ez már 500 forintra mérséklődött. A budapesti fogyasztói piacokon a 22. héten 1800 forint körüli kilogrammonkénti átlagáron kezdett. A kínálat bővülésével a 28. hétre ennek ára is 500 forintra csökkent - derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adataiból.

Oda lett helyenként a termés fele

A KSH legfrissebb gyümölcsültetvény-összeírásának adatai szerint Magyarországon a meggy termőfelülete 14 ezer hektár volt 2017-ben. Szintén KSH-adat, hogy Magyarország meggytermése az elmúlt tíz évben 42 és 92 ezer tonna között alakult. A 2018. évi bőséges meggyterméshez képest idén egyes területeken 30-40, helyenként 50 százalékkal kevesebb gyümölcsöt tudtak csak leszüretelni. A terméssel a változékony időjárás (éjszakai fagyok, aszály, sok csapadék) bánt el. Az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum "Ez most nagyon meggy!" szlogennel idén is belekezdett a meggyfogyasztást ösztönző kampányba.

Eközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország. A friss meggy külkereskedelmi többlete 18,3 ezer tonna volt 2018-ban. Magyarország 19,06 ezer tonna friss meggyet exportált, illetve ehhez képest lényegesen kevesebbet, 717 tonnát importált. A friss magyar meggy legnagyobb célpiaca Németország és Lengyelország. Magyarország fagyasztott meggyből is nettó exportőr, amelynek külkereskedelmi többlete 3,51 ezer tonna volt 2018-ban, 3,96 ezer tonna export állt szemben a 450 tonna importtal. Ennek döntő kivitele Németországba került. Cseresznye- és meggykonzervből ugyanakkor (a statisztika együtt kezeli a cseresznyét és a meggyet) nettó exportőr volt Magyarország: a külkereskedelmi többlete 31,8 ezer tonnát tett ki 2018-ban, 33,1 tonna export és 1,22 ezer tonna import mellett.

A belaruszoknak és a németeknek kell

A világ összes meggytermésének harmadát az EU adja, amelynek közel 80 százalékát Lengyelország, Magyarország és Németország termeli. Németországban a folyamatosan csökkenő terület, valamint a kedvezőtlen időjárás (fagy, aszály) miatt 1,9 ezer hektárról 9 százalékkal kevesebb, 14,4 ezer tonna meggyet takaríthattak be 2019-ben. A meggy ottani termése mintegy 16 százalékkal csökken a tízéves átlaghoz képest. Lengyelországban az ültetvényeket károsító fagyok miatt szakértők szerint a 2019. évi meggytermés 20-45 százalékkal lehetett alacsonyabb, mint a sokéves átlagnak tekinthető, 170-180 ezer tonna az AKI adatai alapján.

Magyarország az EU belső piacán is évek óta a legnagyobb friss meggy-exportőr, a vezető importőr pedig Németország. Az Eurostat adatai szerint az unió friss meggy külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2018-ban, amikor a kivitel 61 százalékkal 5,5 ezer tonnára nőtt, a behozatal nem változott, 8,1 ezer tonna volt. Az unió legnagyobb célpiaca Fehéroroszország, ahová 3,8 ezer tonna áru jutott a múlt évben. A közösség a legtöbb meggyet Szerbiából vásárolja, ahonnan 7,5 ezer tonna érkezett az előző évben.

Az unió belső piacán a legnagyobb fagyasztott meggy exportőr Lengyelország, importőr pedig Németország. Az Eurostat adatai szerint a közösség fagyasztott meggy külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2018-ban, amikor a kivitel 2 százalékkal 23,6 ezer tonnára, a behozatal 24 százalékkal 28,1 ezer tonnára csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az EU legjelentősebb fagyasztott meggy exportőre a harmadik országok felé Lengyelország, 21,6 ezer tonnával. Az unió legnagyobb fagyasztott meggy beszállítója, Szerbia 20,8 ezer tonna fagyasztott meggyet szállított a közösségbe 2018-ban. Az EU a legtöbb fagyasztott meggyet, 16,1 ezer tonnát, Fehéroroszországba exportálta tavaly.

A közösség belső piacán a legnagyobb cseresznye- és meggykonzerv exportőr Magyarország, a legnagyobb importőr Németország volt 2018-ban. Az unió cseresznye- és meggykonzerv külkereskedelmi egyenlege pozitívra változott a múlt évben, a behozatal 6 százalékkal 11,18 ezer tonnára csökkent, a kivitel 3 százalékkal 11,26 ezer tonnára nőtt az előző évihez képest. Az unió legjelentősebb meggykonzerv exportőre a harmadik országok felé Lengyelország és Magyarország. Ennél a terméknél a fő exportpiacok az Egyesült Államok és Oroszország 2,03 ezer, illetve 1,8 ezer tonna kivitt mennyiséggel.