Már tavaly sem volt sok termés, az idén pedig annak is a fele-kétharmada várható a szabolcsi régióban - mondta Keczkó Péter a Penta Familia Szövetkezet elnöke a magyarmezogazdasag.hu-nak.

A portál azután érdeklődött, hogy mire jutottak azon a szövetkezetnél tartott meggypiaci megbeszélésen, ahol a termesztők a konzervgyárak képviselőivel találkoztak. 

QP | Quality Placement

Keczkó elmondása szerint a termesztőket nagy meglepetés érte idén, amikor a kötelező szerződéskötéskor a konzervgyárak 100-120 forintot kínáltak egy kilogramm rázott meggyért. Ez az összeg ugyanis a fele a tavalyi átlagos 220-260 forintos átvételi árnak.

Tavasszal gyönyörű, gazdag virágzás volt, ami alapján valóban nagy termésre lehetett számítani, de az időjárás nem kedvezett a megtermékenyülésnek, hűvös, szeles, esős időszakban virágzott a meggy. A tisztuló hullás után mostanra vált világossá, hogy mennyi gyümölcs marad a fákon, és az jóval kevesebb a vártnál - mondta a szövetkezet elnöke.

Mindezek fényében a termelők a tavalyi árat tartják csak elfogadhatónak - mondta Keczkó, aki azt is megjegyezte, hogy még jobb lenne, ha 90 eurócentet adnának a meggyért, hogy kompenzálják a terméskiesést.

Sajnos a konzervmeggy ára nem itthon dől el, hanem a nagy német kereskedelmi láncoknál és konzervgyáraknál, ahol a legtöbb magyar terméket megvásárolják. Amikor eldőlt, mennyiért kerül ki a polcokra a meggybefőtt, még bő termésben lehetett bizakodni, de a terméskilátás sokat romlott azóta - magyarázta Keczkó Péter a portálnak.