A világ alighanem legnagyobb piramisjátékának értelmi szerzőjeként vonult be a történelembe Madoff - írja az Euronews, aki 82 éves korában, az észak-karolinai Butner szövetségi börtönének a kórházában hunyt el. Ott, ahol 2008-at követően a rá kirótt 150 éves büntetését töltötte.

Az egykor elismert és dörzsölt üzletemberként a felső tízezer életét élő Madoff olyan magas szinten művelte a csalásait, hogy mintegy 40 éven át lényegében következéméynek nélkül tudta átverni az ügyfeleit. Egyes becslések szerint mintegy 370 ezer embert károsított meg a világ 136 országában, a “mérlege” pedig úgy 65 milliárd dollár körül lehetett. Miután kiderült, hogy a másoknak kifizetett profitokat egy ideje már az új befektetők pénzéből fedezte "Bernie", az amerikai társadalom a Madoff-család ellen fordult. Onnantól kezdve feleségét, Ruth-ot kivetette magából a New York-i társaság, Madoff egyik fia, Mark pedig annyira összeomlott lelkileg, hogy öngyilkosságot követett el.

Bernard Madoff története volt annyira hihtetetlen, drámai és kalandos, hogy Barry Levinson 2017-ben filmet forgatott belőle. A Hazugságok mágusa főszerepét Robert De Niro játszotta el.