Elhunyt Vitányi Iván, a Demokratikus Koalíció (DK) örökös és tiszteletbeli elnöke. Barátunk 96 éves korában távozott az élők sorából - közölte a párt hétfőn reggel. A DK gondoskodni fog arról, hogy a szociáldemokrácia egyik hazai atyjának emlékét ápoljuk és megőrizzük.

Vitányi Iván 1925. július 3-án született Debrecenben. Édesapja, Vitányi Iván (1889-1957) közjegyzõ, édesanyja, Szentpály Panna (1893-1954) háztartásbeli. Apja sárospataki gyökerû értelmiségi családból, anyja régi dzsentricsaládból származott. 

Az általános iskolát Bácsalmáson végezte el. Tizenöt éves koráig tizenöt különbözõ városban és faluban laktak,mivel apja hosszú ideig állás nélkül volt. A gimnázium elsõ három osztályát Kiskunhalason végezte. Itt lett tagja a református Keresztyén Ifjúsági Egyesületnek. 1943-ban a Sárospataki Református Kollégiumban érettségizett. Egyszerre két felsõoktatási intézménybe iratkozott be: a Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán a történelem szakra és a Színiakadémiára.

Az 1990. évi országgyűlési választásokon a második fordulóban Budapest l. sz. választókerületében harmadik lett, pártja országos listáján jutott be a parlamentbe - írja az Index. 2010-ben csatlakozott a Demokratikus Koalíció Platformhoz, s amikor a platform 2011-ben Demokratikus Koalíció néven önálló párttá alakult, az egyes számú párttagkönyvet kapta meg. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport