Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A forgalmi korlát nélküli mobilnet bevezetése Magyarországon a Vodafone nevéhez köthető: a cég konkurenseit messze megelőzve, már 2002-ben kínált korlátlan mobilinternet-csomagot, igaz, akkor még értelemszerűen nem HSDPA, hanem GPRS-alapokon. A szolgáltató végül 2007 májusában rukkolt elő az első HSDPA-alapú korlátlan csomagjával, melyet akkor még csak az ország mintegy negyven településen lehetett elérni, a többi felhasználónak a közbülső állapot, az EDGE kihagyásával a lényegesen lassabb GPRS technológia jutott - irja a HWSW.hu.

A csomagnál nem volt adatmennyiségi megkötés, az állománycserélő alkalmazások használata esetén az összforgalom azonban nem haladhatta meg a havi 5 gigabájtot. Érthető, hogy a szolgáltató a mai napig korlátozza ezeket, hiszen például a jól optimalizált Bittorrent protokoll képes felemészteni szinte bármekkora sávszélességet le- és feltöltés esetén is.

Mára a félmilliót is meghaladja a mobilinternet-előfizetések és önálló tarifacsomagok száma Magyarországon. A mobilinternet rohamos térnyerésével, és a nagy forgalmat generáló szolgáltatások (például video- és képmegosztó hálózatok, videoátvitellel dolgozó VoIP-rendszerek stb.) népszerűvé válásával a szolgáltatóknak a hálózatuk stabilitását veszélyeztető túlterheléssel kellett szembenézniük. Mivel a hálózatbővítés rendkívül költséges, és az engedélyeztetési eljárásoknak köszönhetően viszonylag lassú folyamat, egyetlen kézenfekvő megoldás maradt a veszély elhárítására: a nagy adatforgalmat generáló felhasználók korlátozása.

A Vodafone ezt a korlátlan mobilinternet csomag 2007-es bevezetése óta több lépcsőben, több módszerrel végezte, jellemzően a felhasználók előzetes tájékoztatása nélkül, ugyanakkor az ÁSZF keretein belül maradva (a szerződésben meghatározott, minimálisan elvárható sávszélességet biztosítva), ezzel ügyesen kimanőverezve az esetleges jogi procedúrák elől. A cég először csak a P2P-adatforgalmat korlátozta, egy tavaly bevezetett ÁSZF-módosítás után azonban már fenntartja magának a jogot arra, hogy a "hálózat védelme" érdekében az adatforgalmat saját belátása szerint időszakosan vagy állandóan lassítsa (a szolgáltató megfogalmazása szerint "rugalmasan lassítsa"), ha felhasználó az adott számlázási ciklusban eléri az 5 gigabájtos limitet.

A korlátlan mobilinternetet elsőként bevezető hazai szolgáltató mostanra előszeretettel él ezzel a lehetőséggel, olyannyira, hogy a sávszélesség-korlátozást minden felhasználóra kiterjeszti (adott számlázási cikluson belül 5 gigabájt adatforgalom felett csúcsidőben, 10 gigabájtot meghaladóan minden esetben). Ezt a forgalmi keretet viszont egy, az internetet napi rendszerességgel, netán munkára használó előfizető akár néhány nap leforgása alatt felemésztheti, fájlcserélők használata nélkül is.

"Rugalmasan csökkentjük..."

"Azért, hogy a mobilinternetezők nagy többségének egyenletes és jó minőségű internet-elérést tudjunk biztosítani a Vodafone Internet Szabadon akcióban korlátlan internetes tarifacsomagra szerződést kötött ügyfelek körében, a használati átlagot jelentősen meghaladó 5 GB adatforgalmi korlát felett rugalmasan, jelenleg csúcsidőben majd 10 GB felett csúcsidőn kívül is csökkentjük az adatátviteli sebességet. Ez természetesen azt jelenti, hogy az adatmennyiség továbbra is korlátlan, azonban az adott adatmennyiség felett lassabban használható a mobilinternetes hálózat" -- nyilatkozta lapunknak a szolgáltató.

"A tapasztalatok szerint annak ellenére, hogy korábban a fájlcserélő alkalmazásokat nem engedélyeztük a korlátlan internetes csomagunkban, az ügyfeleink nagyon kis része hatalmas adatforgalmat bonyolított, ami a mobilinternetezők többsége számára jelentősen csökkentette a sebességet, ezáltal pedig a mobilinternet élményét. A mobilinternet technológia jelenleg még nem képes a kis területen összpontosuló nagy adatforgalmat (több 10 GB ügyfelenként) kezelni anélkül, hogy a többi felhasználó minőségromlást érzékelne" -- indokolták a döntést a Vodafone-nál, leszögezve, hogy a lassított mobilinternet is teljes értékű szélessávú szolgáltatás, amely a szolgáltató szerint "kiválóan" használható böngészésre, chatelésre és e-mailek küldésére, fogadására.

A T-Mobile is új alapokon korlátoz

Március elsejétől alighanem hasonló okokból változtat általános szerződési feltételein a T-Mobile. A mobilinternet-hálózat műszaki fejlettségében élen járó szolgáltató tavaly november végén vezetett be meglévő mobilinternet csomagjai mellé egy opciót, mely feloldotta az adott csomag adatforgalmi korlátját. A szolgáltató ez esetben is kikötötte, hogy a P2P-alapú adatforgalmat generálók számíthatnak a sávszélesség korlátozására, az ÁSZF-ben megadott keretek közt -- ez 3G/UMTS-hálózaton 130 kilobit/másodperc és 8 kilobit/másodperc letöltési irányban, valamint 40 kilobit/másodperc és 4 kilobit/másodperc feltöltési irányban.

Egy hónap múlva azonban már nem csak a fájlcserélő hálózatokat látogató T-Mobile ügyfelek számíthatnak arra, hogy a korlátlan mobilinternet-csomagjuk sávszélességét a használhatóság határára korlátozza a vállalat: a március 1-től hatályos ÁSZF szerint a "Szolgáltató a hálózat túlzott mértékű használatának minősíti, ha az Előfizető adatforgalma hét egymást követő naptári nap alatt meghaladja a 20 GB-ot. Túlzott mértékű használat esetén a Szolgáltató jogosult 14 napra az Előfizető letöltési sebességét lassítani." Azaz ha a felhasználó napi rendszerességgel 2,85 gigabájtnyi adatot forgalmaz (erre átlagos körülmények közt jelenleg még vajmi kevés az esély), számíthat rá, hogy egy hét elteltével jelentősen csökkentik a csomag sávszélességét -- ez lényegesen megengedőbb a Vodafone gyakorlatánál, nyilvánvaló ugyanakkor, hogy teljes korlátlanságról jelen esetben sem beszélhetünk.

A Pannon bezárta a boltot

Teljesen korrektnek nevezhető álláspontot alakított ki a korlátlan letöltést biztosító mobilinternet-csomagjánál a Pannon. A vállalatnál tavaly november 11-től időszaki akcióban, február 2-ig lehetett előfizetni korlátlan mobilinternet-csomagra, a tegnap lejárt akciót azonban nem hosszabbította meg a szolgáltató, helyette a régi, 5 és 10 GB forgalmi limitet tartalmazó csomagjait kínálja. Azok az előfizetők, akik február 2-ig kötötték meg a szerződésüket, a jelenlegi feltételek szerint továbbra is az adatforgalmi kvóta elérésének veszélye nélkül használhatják mobilinternet-előfizetésüket, a Pannon ugyanakkor továbbra is fenntartja magának a jogot a torrentes adatforgalom sávszélességének a csökkentésére.

Bár a szolgáltatók oldaláról egyfelől érthető a törekvés, hogy az előfizetői többség érdekeit szem előtt tartva behúzza a kéziféket a "nagyfogyasztóknál", tekintet nélkül arra, hogy azok milyen jellegű adatforgalmat szabadítanak rá a hálózatra, egyes szolgáltatók gyakorlata morális alapokon legalábbis megkérdőjelezhető. A jól kommunikálható, reklámokban és sajtóközleményekben hangoztatott korlátlanság ma már nyilvánvalóan mindhárom magyarországi szolgáltatónál a múlté -- a felhasználóknak továbbra is apró betűs feltételeket és ÁSZF-mellékleteket kell böngészniük, ha tisztában akarnak lenni azzal, hogy a rájuk váró többéves hűségidő alatt mire számíthatnak, ráadásul ezek a feltételek folyamatosan és gyakorta teljesen követhetetlenül változnak.