A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a folyamatos belső ellenőrzési gyakorlatnak megfelelően, 2012 elején is áttekintette a tárca folyamatban levő ügyeivel kapcsolatos dokumentációkat. Ennek során felmerült a gyanú, hogy a klímapolitikai főosztályon 2011-ben hamis miniszteri aláírásokkal ellátott dokumentumok keletkeztek.

A tárca felvette a kapcsolatot a korábbi fejlesztési miniszterrel, Fellegi Tamással, aki megerősítette a gyanút, miszerint az aláírások nem tőle származnak. A felülvizsgálat során kiderült az is, hogy az egyik irat keletkezése időpontjában a miniszter külföldön tartózkodott - közölte az NFM.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által összegyűjtött információk alapján, a rendőrségen tett feljelentést követően, a Nemzeti Nyomozó Iroda közokirat hamisítás gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás sikeres lezárása érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az ügyet nem kommentálja. Az eljárás befejezését követően a tárca áll a sajtó rendelkezésére.

A hamis aláírásokkal ellátott iratok az ipari üzemek szén-dioxid-kvótáit elosztó klímapolitikai főosztályon készülhettek - idézte az MTI az m1 Híradójában vasárnap este elhangzottakat. Az értesülés szerint az NFM helyettes államtitkára, Pőcze Orsolya idén januárban rendelte el a szén-dioxid-kvóták kiosztásával kapcsolatos határozatok felülvizsgálatát. A helyettes államtitkár tudta, hogy Fellegi Tamás csak kék tollat használ, ezért gyanús lett számára, hogy több, 2011 júliusában kelt iraton feketével szerepel a miniszter aláírása. Három iratot megmutattak Fellegi Tamásnak, aki megerősítette a gyanút, hogy az aláírások nem tőle származnak. Kiderült az is, hogy az egyik irat keltezése időpontjában a miniszter külföldön volt - hangzott el a műsorban.

Az értesülés szerint mindhárom dokumentum egy német tulajdonban lévő, cserépgyártással foglalkozó cég szén-dioxid-kvótájával kapcsolatos. A kft. a régi gyára mellé egy újat épített, ehhez igényeltek újabb kibocsátási egységeket. A hatóság előbb elutasította a gyár kérelmét, de a cég később jogerősen pert nyert a minisztériummal szemben. A cég ügyvezetője a Híradónak azt mondta, hogy nem tudnak őket érintő visszaélésről, de készséggel állnak a vizsgálat elé.

A műsorban elhangzott, hogy a hamis miniszteri aláírások miatt átfogó belső ellenőrzést rendeltek el a tárca klímapolitikai főosztályán. A vizsgálat közben több olyan dokumentumot is találtak, amelyek esetében szintén felmerült, hogy valaki, vagy valakik meghamisították a miniszter aláírását. Az ügyet feltáró helyettes államtitkár március 21-én feljelentést tett a rendőrségen. A Nemzeti Nyomozó Iroda közokirat-hamisítás gyanúja miatt még aznap elrendelte a nyomozást. Fellegi Tamás nem akart nyilatkozni, de sajtóirodája útján megerősítette, hogy a rendőrség nyomoz az ügyben. A hamisított miniszteri aláírásokkal kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya folytatja az eljárást.