Hamarosan a Magyar Közlönyben teszi közzé az IM, hogy mégsem lép életbe október elsején a közjegyzői díjszabásról szóló rendelet - írták.

A közjegyzői díjak mértékét, a díj kiszabásának és megfizetésének módját az állam határozza meg. Az ezt szabályozó rendelet a polgári közjegyzőség visszaállításakor, 1991-ben, 27 éve született. Az elhalasztott díjrendelet-tervezet egyebek mellett emelte volna a munkadíj fix összegét, 200 millió forint ügyértékig minden sáv esetén egységesen 4500 forinttal. Egyoldalú jogügylet vagy jognyilatkozat közokiratba foglalása esetén a sávosan meghatározott munkadíj kétharmadát kellett volna felszámítani, ez a korábbi mértékhez képest 17 százalékos emelést jelentene.

A tervezet az egy óráért felszámítandó munkadíj 1500 forintról 5500 forintra emelését írta elő. A jegyzőkönyvi tanúsítvány és okirat megőrzésének munkadíja minden megkezdett óráért 3000 forintról 8250 forintra nőtt volna.

A közjegyzői díjak emeléséről szóló rendelet hatálybalépésének új dátuma 2019. január 1. - derül ki a pénteken délután megjelent Magyar Közlönyből.