Hatályban maradnak a továbbiakban is a kormány által korábban bevezetett árstop intézkedések - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon.

A döntés értelmében:

  • az élelmiszerár-stopot 2022. október 1-ig,
  • a hitelmoratóriumot és a kamatstopot 2022. december 31-ig,
  • benzinárstopot 2022. október 1-ig meghosszabbítja a kormány.

A bejelentés megfelel korábbi ígéreteknek, miszerint az árstopok megújításáról június közepéig dönt a kormány, és minden árstopról külön hoznak döntést.

A kormány nemrég Sopronban tartott háromnapos kihelyezett ülést. Ott elfogadták az extraprofitadó kivetéséről szóló rendelkezéseket és a 2023-as költségvetést egyaránt. A kabinet a rezsicsökkentés fenntartása mellett is tartaná 2022-re a 4,9 százalékos, 2023-ra pedig a 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt.

Jelenleg összesen négyféle árstop érvényes a magyar gazdaságban: a hétféle élelmiszerre vonatkozó, a kétféle üzemanyagra, valamit a kamatokra vonatkozó árstop a jelenlegi szabályok szerint egyaránt július elsején fut ki, míg a rezsicsökkentésnek nincs határideje.

Ezek együttesen jelenleg 5-6 százalékponttal húzzák lejjebb a hivatalos inflációt.

Májusban a várakozásokat is maghaladó szinten, 10,7 százalékkal nőtt az infláció Magyarországon éves összevetésben, a változékony termékektől megtisztított ráta ennél is gyorsabban emelkedett, a maginfláció 12,2 százalékos volt.

A vártnál jóval nagyobb infláció, és számos, elsősorban élelmiszer-termékpályán a nyersanyag és energiaköltségek meredek elszállása miatt továbbra is folytatódnak az átárazások.