Az Igazságügyi Minisztérium jelenleg folytatja az egyeztetéseket és a törvényjavaslatot a végső formára alakítja. Többféle egyeztetést folytat, ahogy korábban a KDNP is tette. Egyeztettünk többféle szervezettel, amelyek ebben érintettek, az Igazságügyi Minisztérium a Magyar Bankszövetséggel is egyeztet, korábban bevontuk a nemzeti bankot, a bíróságokat, végrehajtókat, hogy a lehető legjobban alkalmazható jogszabály jöjjön létre - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Az egyeztetéseket követően fog kialakulni a végső forma, de a korábbiakban már valamelyest közismert lett a KDNP javaslatának lényege, amely segít a bajba került családoknak, hogy a pénzügyi stabilitásukat helyre lehessen állítani, újra tudjanak egy normál gazdálkodás keretében működni. Ehhez szükség van arra, hogy az adósságok egy részét rendezzék, viszont ha valaki egy önként vállalt eljárásban, egy hosszú távú együttműködés során a kintlévőségeinek egy részét visszafizeti, akkor utána a maradék rész alól ugyanúgy mentesülhet Magyarországon, ahogy körülbelül tíz-tizenegy uniós tagállamban - mondta Rétvári.

A párt számításai szerint olyan családok igényelik majd ezt a fajta védelmet, újrakezdési lehetőséget, amelyek nagyon sokfelé rendelkeznek kintlévőséggel. Van bankszámla-, közös költség tartozásuk, áru- vagy banki hitelük is. Többen vannak már, akik sokfelé adósodtak el, ez jogilag is már egy sokkal összetettebb helyzet.

A módszer kidolgozásánál elsősorban a német, kismértékben a balti példát vették figyelembe, ott a bankok, hitelezők is belátták, hogy a magáncsőd intézményének bevezetése az ő érdekük is, nekik is biztosabb helyzetet teremt, ezért ezt itthon is ugyanúgy fogják fogadni, mint máshol. A politikus javaslata szerint még az idén a parlament elé kerül a törvényjavaslat, ami egy viszonylag hosszabb felkészülési idő után a jövőre léphet hatályba.