Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni elemzőstábja a múlt héten Budapesten járt, ahol találkozott az MNB elnökével, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) illetékeseivel, nemzetközi pénzügyi szervezetek képviselőivel, valamint magánszektorbeli banki szakértőkkel.

Timothy Ash, az RBS londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója a látogatásról befektetőknek összeállított, Londonban hétfőn ismertetett beszámolójában közölte: az RBS elemzői találkoztak Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterrel is, aki szerint a magyar kormány elkötelezett az IMF-program mellett, ám most már csak az Ecofin június 22-én esedékes ülése után számít a hivatalos tárgyalások elkezdésére.

Az ülésen Magyarország várakozása szerint jóváhagyják az új konvergenciaprogramot, és várhatóan "jelzés" érkezik arról is, hogy mi az Európai Bizottság véleménye a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről.

A magyar kormányzati feltételezés az, hogy "további zöld jelzések" az EU részéről javíthatják a tárgyalási pozíciókat az IMF-fel - áll az RBS hétfői londoni beszámolójában.

Fellegi Tamás leköszönő miniszter és a tárgyalódelegáció élére frissen kinevezett Varga Mihály a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy az IMF-tárgyalások június folyamán kezdődhetnek el és az őszi megállapodás a reális időpont. Az RBS értesüléséből viszont az is következik, hogy nem kizárt a júliusi kezdés sem. Fellegi a HBLF konferenciáján - ahol Ash szintén jelen volt - aláhúzta azt is, nem az a fő kérdés, hogy augusztusban, szeptemberben vagy októberben születik-e meg a megállapodás, hanem az, hogy az összes kulcsszereplő - az EU, az IMF, az ECB, a kormány és az MNB - egybehangzóan azt az üzenetet küldje a piac felé, hogy a folyamat jó irányba, megfelelő tempóban halad, nincs szó politikai természetű időhúzásról, mindenki meg akar egyezni. Hozzátette: a folyamat ugyanakkor lehet lassabb, komplikáltabb a bonyolult gazdasági helyzet miatt. Aláhúzta: a kormány számára egyértelmű, hogy az államháztartás és a gazdaság finanszírozása igényli az IMF-forrást.