Az Egyesült Államokban sokmilliárd dolláros bevételt, éves forgalmuknak akár 40 százalékát remélik a karácsonyi ünnepektől a kiskereskedők. Ennek az időszaknak a kezdetét jelzi a "Fekete Péntek", a hálaadás ünnepét követő első munkanap. Ez nem szomorúsága miatt "fekete", hanem mert hagyományosan ekkor vált a boltok könyveiben a veszteséget piros tintával jegyzett veszteség fekete tintával jegyzett nyereséggé. Több mint 50 ezer kiskereskedelmi cég forgalma alapján a chicagói központú ShopperTrack RCT Corp. azt közölte, hogy pénteken az ágazati vállalatok eladása 10,6 milliárd dollár volt az egy évvel korábbi 10,3 milliárd dollár után - írta az MTI-eco.

Ezen a napon az Egyesült Államok déli térségeiben a kiskereskedelmi forgalom 3,4 százalékkal nőtt éves szinten, míg északkeleten 2,6 százalékkal bővült.

Az amerikai Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség (NRF) adatai szerint pénteken különösen az elektronikai cikkek, a gyermekjátékok, valamint a ruházati termékek iránt volt nagy kereslet.

Az online kiskereskedelemben a hálaadás ünnepe utáni első munkanapon a forgalom 11 százalékkal nőtt éves szinten. 

A megfigyelők rámutattak arra, hogy az első nap alapján nem lehet biztos következtetéseket levonni. Elképzelhető, hogy a karácsonyig tartó időszakban a forgalom kisebb lesz a tavalyinál. Ennek az oka részben a gazdasági válság, aminek a következtében az emberek visszafogják a kiadásaikat. Befolyásolhatja az összforgalmat az is, hogy idén 27 nap telik el a hálaadás ünnepe és a karácsony között, a tavalyi 32 nappal szemben.