Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több száz millió forintos adócsalásokat derített fel a vám- és pénzügyőrség gépkocsikat illetve műanyag alapanyagokat importáló cégeknél, amelyek a behozott áruk után nem fizették meg az általános forgalmi adót - idézi az MTI a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága.

Az egyik esetben egy gazdasági társaság 2006-2007-ben 391 darab gépkocsit vásárolt meg összesen közel 7 millió euró nettó beszerzési áron az Európai Unió különböző tagországaiból. A gépkocsikat több lépcsőben, általában ugyanazokon a kereskedőkön keresztül továbbértékesítette. A nyomozás adatai szerint a cég az általános forgalmi adó meg nem fizetésével közel 350 millió forinttal károsította meg az államháztartást. Az ügyben a vámnyomozók 2 gyanúsítottat vettek őrizetbe, akiket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.


A másik esetben a nyomozók 4 személyt fogtak el, akik Ausztriában és Romániában vásároltak műanyag alapanyagokat, amelyeket nettó értéken hoztak be Magyarországra és értékesítettek egy soltvadkerti cégnek. Áfát nem fizettek utánuk. A bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált cégekbe szerb állampolgárságú ügyvezetőket jegyeztettek be, amivel a felelősségre vonást akarták elkerülni. A bűncselekménnyel okozott költségvetséi bevételkiesés eléri a 230 millió forintot.