A Magyar Közlönyben megjelent határozat két részre bontja a programstratégiát.

Az innovációs alaprész idei kifizetése 27,5 milliárd forint. Ebből legnagyobb tétel a piacvezérelt vállalati KFI támogatása 14 milliárddal. Ez a vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét támogatja piacképes termék, technológia, szolgáltatás kifejlesztése érdekében. A Befektetés a jövőbe alap idén 3,5 milliárd forinttal gazdálkodhat. A keret célja a koronavírus okozta későbbi nehézségek megelőzését, elkerülését, az új lehetőségek kihasználását szolgáló kutatás-fejlesztési projektek támogatásának biztosítása. Itt a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs hozza meg a szakmai támogatói döntéseket. Végül a Start KKV programra 2,5 milliárd forint jut. A cél itt a kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységének kisebb összegű támogatása.

A kutatási alaprész idei kifizetése 18,9 milliárd forint. Ebből legnagyobb tétel a Tématerületi kiválósági program 5,5 milliárd forinttal. Ennek célja a felsőoktatási intézmények és az állam által alapított kutatóintézetek hatékony és eredményes szakmai munkájának támogatása. A Kooperatív doktori programra 4,1 milliárd forint fordítható. Ennek célja, hogy a kutatás-fejlesztés-innováció területén tovább bővítse azon munkavállalók létszámát - elsődlegesen az MTMI (matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai) területeken -, akik szakmai ismereteiket a legfrissebb tudományos kutatási eredményekkel kívánják gyarapítani, és elkötelezettek tudásuk társadalmi és gazdasági hasznosításában.

A kormány két további határozatban is átcsoportosítást végzett az idei költségvetésben. A Járvány Elleni Védekezés Központi tartalékából 6,4 milliárd forintot áttett a háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás működésére. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főváros közigazgatási területén jelentkező kéményseprő-ipari tevékenységéhez kapcsolódó többletfeladat ellátásával összefüggő fejlesztésekhez pedig 932 millió forintot hagyott jóvá a kormány.