Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat szerint Stumpf István kinevezése február elsejétől két évre szól. Feladata kormánybiztosként a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációja.

Ennek keretében a kormánybiztos ellátja a modellváltás előkészítésével, megvalósításával, az új fenntartói modell működésével kapcsolatos állami feladatok koordinációját; összehangolja a modellváltás megvalósításában részt vevők feladatait, nyomon követi a feladatok teljesítését, valamint rendszeresen tájékoztatja az érintetteket. Kapcsolatot tart továbbá a modellváltás megvalósításában, és az új fenntartói modell működtetésében feladattal rendelkező állami szervekkel, valamint fenntartókkal és felsőoktatási intézményekkel.

Stumpf István feladata továbbá, hogy kezdeményezze a munkájával összefüggésben felmerülő, a jogalkotásra vonatkozó döntések meghozatalát, részt vegyen a jogszabálytervezetek előkészítésének koordinálásában; javaslatot tegyen a feladatkörébe tartozó kormányzati döntést igénylő intézkedésekre, különösen a vagyonjuttatásnál és a finanszírozásnál. Elő kell segítenie továbbá az érintett ágazati miniszterek modellváltással kapcsolatban meghozandó szakpolitikai döntéseit, és nyomon kell követnie azok végrehajtását.

A határozat szerint a kormánybiztos a feladatai ellátása során együttműködik az illetékes politikai és szakmai felsővezetőkkel. A kormánybiztost tevékenységének ellátásában a Miniszterelnökségen működő héttagú titkárság segíti. A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja.

A határozat azt is rögzíti, hogy a kormány irányítása alatt álló szerveknek, intézményeknek a kormánybiztos rendelkezésére kell bocsátaniuk a feladatának ellátásához szükséges adatokat, információkat, elemzéseket.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Facebook-oldalán jelentette be, hogy megállapodott Stumpf Istvánnal, aki vállalta a felsőoktatási modellváltás koordinációját.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta: a kormánybiztos kinevezéséről és részletes feladatköréről szóló kormányhatározat várhatóan még pénteken megjelenik a Magyar Közlönyben.