A hétfőn megjelent Magyar Közlönyben jelentek (pdf) meg az elektromos cigaretta eladására vonatkozó szabályok, pontosabban az engedélyek díjai.

  • elektronikus cigaretta forgalmazása márkánként, hatáserősségenként - 475 ezer forint
  • utántöltő flakon forgalmazása márkánként, hatáserősségenként - 475 ezer forint
  • dohányzásimitáló elektromos eszköz forgalmazása márkánként - 475 ezer forint
  • ha az előbbi termékek esetében változást jelentene be a forgalmazó, akkor az esetenként (márkánként, hatáserősségenként) 306 ezer forint

Az új szabályok 31 nap múlva lépnek életbe, tehát november elejétől érvényesek.

A kormány a feketegazdaságnak és a külföldi forgalmazóknak, azaz éppen azoknak a piaci szereplőknek kedvez az e-cigaretták értékesítésének tervezett új szabályaival, akiket az egészségügyi kockázatok miatt háttérbe akar szorítani - írta még augusztusban az akkor még tervezetként ismert szabályozásról a Világgazdaság.

A szakértők akkor arról is beszéltek a lapnak, hogy a pénz egy részét ki lehet gazdálkodni, de az elektronikus cigaretta fogyasztásához szükséges készülékek olyan gyorsan változnak, mint a mobiltelefonok. Ezért a módosítási díjjal már baj lesz. A kínálat várhatóan szűkülni fog, viszont az online áruházak, amelyek gyorspostával elküldik a vevőnek a termékeket, jól fognak keresni a magyar szabályoknak köszönhetően.