Ugyan a hosszútávú júliusi, 52,7 pontos bmi-átlagot felülmúlja az idei szezonálisan kiigazított 54,2 pontos érték, de elmarad mind az előző három hónap átlagától, mind az elmúlt három év azonos átlagától. Apróbb jó hír, hogy a foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt. De a bővülési ütem gyengült az elmúlt tíz hónapban megfigyelthez képest.

Az ipar termelési mennyiségi indexe is csökkent júniushoz képest: így is 50 pont felett maradt, vagyis a termelt mennyiség szerényen, de emelkedett az előző hónappal összevetve, immár huszonharmadik alkalommal. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta kétszer volt alacsonyabb az index értéke júliusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, de szintén maradt 50 felett. Némi optimizmusra ad okot, hogy az új rendelések állománya ezzel együtt is magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A történelmi júliusi adatokkal összevetve ez is átlag feletti értéknek számít, a kilencedik legmagasabb, amit valaha mértek.

Forrás: MLBKT

A júliusi szállítási átfutási idő rövidebb lett júniushoz képest, és az ütem erősödött, az index 50 pont felett maradt. A korábbi év azonos havi értékeit nézve az idei a második legmagasabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan ez alatt az érték alatt volt az elmúlt hat évben, és legutóbb 2009-ben haladta meg két egymást követő hónapban az 50 pontot.

Hetedik hónapja bővült a vásárolt készletek indexe, viszont a lendület kezd alább hagyni, ismét gyengült az üteme. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2016-ban pedig hat ilyen hónap volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan júliusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már tizenegyedszer. Az index értéke alacsonyabb lett júniushoz képest, közelebb került az 50 ponthoz, de ezzel együtt is a legmagasabb júliusi 1995 óta.

A múlt hónapban alapanyagok, fém, papír és vaj kapcsán jeleztek jelentősebb áremelkedést. Hiány volt hidraulikus munkahengerből, papíripari alapanyagból (rostból) és zománchuzatból.