Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A második világháború utáni 20. Bundestag - szövetségi gyűlés - megválasztására jogosult 60,4 millió állampolgár reggel 8 órától este 18 óráig szavazhat az egyéni képviselőjelöltekre és tartományonként felállított pártlistákra.

Országszerte mintegy 60 ezer szavazókör nyitott meg, a választás lebonyolításában több mint 650 ezer önkéntes vesz részt. Két tartományban, Berlinben és Mecklenburg-Elő-Pomerániában helyi törvényhozási választást is tartanak - írja az MTI. 

A Bundestag-választásról a szavazóhelyiségből távozó választók megkérdezése alapján készített felmérések (exit poll) közvetlenül az urnazárás után jelennek meg. A koronavírus-járvány miatt valószínűleg minden korábbinál többen szavaznak levélben, ami várhatóan torzítja az exit pollokat. A hivatalos előzetes végeredmény hétfőre várható.

A felmérések alapján a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) 2005 óta megszakítás nélkül kormányzó szövetsége csak a második helyet éri el, támogatottsága történelmi mélypontra süllyed és akár ellenzékbe is szorulhat. A pártszövetség a legutóbbi, 2017-ben tartott Bundestag-választáson elért 32,9 százalék után a szavazatok 21-23 százalékát szerezheti meg.

A legtöbb szavazatot várhatóan az eddigi koalíciós társ, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) gyűjti össze, 23-25 százalékra számíthat a 2017-es - történelmi mélypontot jelentő - 20,5 százalék után.