Nyártól a fővárosi vezetéssel együtt kezd konzultációkat a Miniszterelnökségen belül újonnan létrehozott Budapestért felelős államtitkárság Budapesten - derült ki a Népszava cikkéből. A város ügyeivel foglalkozó civil szervezetekkel kezdik és ősztől a lakossággal folytatják. A fórumok témája az lesz, mi kerüljön a 2030-ig tartó Budapest-fejlesztési programba.

Fürjes Balázs illetékes államtitkár a 168 Óra konferenciáján elmondta, hogy a kormány képviselőjének tudomásul kell vennie: a budapestieknek van véleménye, az nagyon kritikus, amivel "jó ha minden hivatalosság megbarátkozik." A Budapest államtitkárság a főpolgármesterrel közösen határoz a főváros fejlesztését érintő kérdésekről.

A fővárosi ellenzék szerint Tarlós István főpolgármester lényegében feladta a fővárost a Fideszszel szemben. Fürjes Balázs viszont újfent leszögezte: szerinte az új rezsimmel a főpolgármester éppenséggel tovább erősödött. "Ha úgy tetszik, önkorlátozó módon járt el a kormány."

Titkos terv?

Nem tartja ördögtől valónak az államtitkárság felállítását Király Dávid, a Republikon várospolitikai szakértője. Ugyanakkor kiböki a megfigyelők szemét, hogy a miniszterelnökség jogállásáról szóló rendelet a városi fejlesztések kapcsán együttműködők között nevesít számos sportügyi szervezetet. Például a mindenkori sportpolitikáért felelős minisztert, a magyar és a nemzetközi olimpiai bizottságot, a nemzetközi sportági szakszövetségeket, a külföldi, kiemelt nemzetközi sportesemények házigazdáit és szervezőbizottságait, valamint a kiemelt nemzetközi sportesemények jogtulajdonosait.

Király szerint gyanús, hogy az immáron kormányhátszéllel fújt fővárosi fejlesztési programok mögött végső célként egy 2032-es olimpia megrendezése lebeghet.

A fotó forrása: Shutterstock