Az Otthontérképen elérhető értékesítési átlagár adatok közül a legutóbbi bővítést követően elérhetővé váltak a 2014-es adatokon kívül a 2013 és a 2012-es év adatai is. Ezen túl az érdeklődők könnyen nyomon követhetik vagy összehasonlíthatják, hogy az egyes megyékben, kistérségekben, budapesti kerületekben vagy akár egy budapesti városrészben hogyan változott az értékesített ingatlanok átlagos négyzetméterára 2013 és 2014 év között.

Budapesten az ingatlanpiac élénkülése már 2014-ben is megindulni látszott, amit az értékesítési árak növekedése is alátámaszt. 2014-ben egy négyzetméternyi ingatlanért átlag 230 ezer forintot kellett kiadnia a vevőnek, ami a 2013-as árhoz képest közel 1 százalék növekedést jelent.

Az értékesítési átlagárak változását mutató térkép alapján könnyen megállapítható, hogy az árnövekedés differenciált volt az egyes kerületek szintjén. Az értékesítési árak növekedése Budapest centrumában, Belváros-Lipótvárosban, Erzsébetvárosban és a XIII. kerületben, valamint a külső kerületek közül, a XVI., XVII., XVIII. és XXII. kerületekben volt legmagasabb, 3 százalékot is meghaladó. A 2012-es értékesítési átlagárak felhasználásával kiderül az is, hogy a kerületek közül 2013-ban csak az I. kerület, a Belváros, Terézváros és a XVI. kerület tudta tartani a 2012-ben regisztrált értékesítési átlagárakat.

Kivételes megyék

Budapesten kívül még négy megyében (Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Csongrád Hajdú-Bihar) tudtak 2014-ben növekedni az értékesítési átlagárak, de egyes régiókban még az árak nagyobb mértékű csökkenése volt tapasztalható.

A kistérségi adatokból az is jól kivehető, az egyes megyék árnövekedése mennyire más képet mutat. Amíg a győri megyében 2014. évre minden kistérségben egyöntetűen nőttek az értékesítési árak, Csongrád megyére, Hajdú-Bihar megyére és Bács-Kiskun megyére ez az állítás már nem igaz, az említett megyék egyes kistérségeiben az árak még csökkentek is.

Forrás: Otthontérkép

A 2012, 2013-es adatokból az is kiderül, hogy Győr-Moson-Sopron megyében az árak növekedése már két éve tart. A többi megyében az értékesítési árak csökkentek 2013-ban. Az olcsóbbá váló megyék közül a legnagyobb árcsökkenést az ország keleti régiója szenvedte el, ezekben a megyékben 2012-höz képest 10 százalékkal olcsóbban lehetett egy négyzetméter ingatlant vásárolni. Ezt a csökkenést csak Hajdú-Bihar megye tudta 2014. évre kompenzálni, itt az árak 1 százalékkal már növekedtek 2014-ben, a többi megyében az árcsökkenés kitartott. A további értékesítési árakra és az árak változására, a saját településünk, kerületünk pontos adataira rákereshetünk az Otthontérképen.