Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi adatok szerint tavaly a hiány a GDP 2 százaléka volt, amit most a KSH - az NGM közlése szerint - 1,6 százalékra csökkentett. A KSH viszont még nem hozta nyilvánosságra a Brüsszelnek küldött jelentést, az NGM pedig nem ad magyarázatot, hogy mivel magyarázható a 0,4 százalékos - mintegy 130 milliárdos - egyenlegjavulás, hisz a legfrissebb adatok szerint már csak 1,6 százalék volt a hiány.

A jelentős javulást valószínűleg részben statisztikai módszertani okok magyarázzak, amiből viszont az következik, hogy amennyivel jobb lett 2015-ös hiány, nagy valószínűséggel annyival romolhat az idei pozíció, ezért lenne fontos az edp-jelentés nyilvánosságra hozatala. A javulás hátterében két együttható lehet: a 2015-os nominális GDP magasabb lett a vártnál, így a GDP-arányos hiány csökkent.

KSH: 3,1 százalékkal bővült a GDP tavaly

Tavaly a GDP 33 999,0 milliárd forint volt, változatlan árakon számítva 3,1 százalékkal nőtt az előző évihez viszonyítva, a kormányzati szektor hiánya a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 533,9 milliárd forint, a GDP 1,6 százaléka volt, a kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján - 2015 végén 25 402 milliárd forint volt, a GDP 74,7 százaléka - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a nemzeti számlák alapján összeállított második előzetes közlését.

A másik tétel a a növekedési adóhitel elszámolása: mint ismert a GE (ex- General Electric) magyarországi leánya 2015-2016-2017-re összesen 512 milliárd forint extra társasági adóbefizetésről állapodott meg a magyar kormánnyal az amerikai multi adóoptimalizációs projektje keretében. (Erre a projektre találta ki a magyar kormány a növekedési adóhitel konstrukciót - ami egy halasztott adófizetést jelent.)  Információink szerint ennek az halasztott adófizetésnek egy részét könyvelhették le be bevételként 2015-re - így nőttek a 2015-ös bevételek és csökkent a hiány. Ebből viszont az következik, hogy a 2016-os társasági adóbevételek ezzel az összeggel kisebb lesznek - ám ez az NGM közleményéből nem derül ki.

Az államadósság az előzetes adatok szerint 2015 végén 75,3 százalék volt. A mostani felülvizsgálat után az NGM közlése szerint már csak a GDP 74,7 százalékán állt az adósságmutató. A statisztikai csökkentés okáról szintén nem szól az NGM közleménye. Ehelyett a szokásos kormányzati propagandaszöveget hozzák, miszerint: "a magyar gazdaság növekedése a legfrissebb adatok alapján szintén dinamikus: 2014-ben a GDP 4 százalékát, míg 2015-ben a GDP 3,1 százalékát érte el. Mindez összhangban van a kormány célkitűzéseivel, valamint bizonyítja, hogy a magyar reformok működnek."

Lapunk megkérdezte minderről a Nemzetgazdasági Minisztériumot, amint válaszolnak a cikket frissítjük.

A közösségi szabályoknak megfelelően az Európai Unió tagállamai a túlzottdeficit-eljárás (edp) keretében évente kétszer - tavasszal és ősszel - jelentést készítenek a kormányzati szektor hiányának és adósságának konvergencia kritériumok (ESA) szerinti alakulásáról. Az eljárás (notifikáció) során a nemzeti statisztikai hatóságoké a főszerep, melyek egységes módszertan alapján nyújtanak minden releváns részletre kiterjedő hivatalos adatszolgáltatást az Eurostatnak. A kormányzati szektor 2015. évi GDP arányos hiányát és adósságát a KSH pénteken tette közzé, a teljes edp-jelentés publikálására pedig a jövő héten kerül sor - olvasható az NGM közleményében.