Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz elnök erről Oliver Stone amerikai rendezőnek adott interjúiban beszélt, amelyekből egy 90 másodperces részletet szombaton tettek közzé a Politico amerikai hírportálon.  A The Putin Interviews című dokumentumfilmet teljes egészében június 12. és 15. között fogják bemutatni a CBS Showtime csatornáján - írja az MTI.

"Emlékszem egyik utolsó találkozómra Clinton elnökkel, amikor még ő volt az elnök. Moszkvába érkezett, és én beszélgetésünk közepette azt mondta:'Nos, meg lehetne nézni egy olyan variációt, hogy Oroszország belépne a NATO-ba.' Clinton erre azt felelte, nem vagyok ellene" - idézte fel Putyin. Hozzátette, hogy abban a pillanatban "az egész amerikai küldöttség ideges lett". Oliver Stone kérdésére, hogy beadták-e jelentkezésüket, az orosz elnök elmosolyodott.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéről a orosz államfő úgy vélte, hogy az az Egyesült államok külpolitikai eszköze, amelyben nem szövetségesei, hanem vazallusai vesznek részt.

"Amikor egy ország NATO-tag lesz, nagyon nehéz ellenállnia egy olyan hatalmas ország, mint a NATO-vezető Egyesült Államok nyomásának. És egy ilyen országban könnyen megjelenhet minden, amit akarnak, rakétaelhárító rendszer, új támaszpontok, és ha kell, új csapásmérő rendszerek" - fejtegette.

Maga tette fel a kérdést, hogy ilyen esetben mit tehet Oroszország.  "Nekünk ellenintézkedéseket kell hoznunk. Azaz saját rakétavédelmi rendszereinkkel kell nyomás alá helyezni azokat az objektumokat, amelyek véleményünk szerint fenyegetnek bennünket" - válaszolta.
A kérdésre, hogy miért reagál Oroszország oly hevesen a NATO bővítésére, Putyin azt mondta, hogy "elvben megértik a NATO értékeit vagy az értékek hiányát és a szervezet Oroszországra leselkedő veszélyeit".

"Minket a NATO-beli döntéshozatal aggaszt" - hangsúlyozta, hozzátéve "tudom, hogyan hozzák a döntéseket".