Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szeptember végén zárult egy évben 691 milliárd forint, a GDP 1,9 százaléka volt a költségvetés finanszírozási igénye, amit a tavalyi negyedik negyedév 876 milliárd forintos, a negyedéves GDP 9,0 százalékával felérő hiánya okozott.

Az államháztartás névértéken számításba vett konszolidált bruttó (maastrichti) adóssága a harmadik negyedév végén 26 956 milliárd forint, a GDP 72,7 százaléka volt - jelentette a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján az MNB.

A folyó áron számított adósság a harmadik negyedévben 41 milliárd forinttal növekedett, a devizaadósság átértékelődése 54 milliárd forinttal növelte, a tranzakciók pedig 13 milliárd forinttal csökkentették a bruttó adósságot. A múlt év végéhez képest 792 milliárd forinttal nőtt az államadósság forintban számolt névértéke, a GDP-hez viszonyított aránya viszont 73,9 százalékról 1,2 százalékponttal csökkent.

Az államháztartás nettó tartozása 23 119 milliárd forint a GDP 62,4 százalékát tette ki a harmadik negyedév végén.

A harmadik negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 218 milliárd forint volt, a helyi önkormányzatok 114 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapok 40 milliárd forint többletet könyveltek el - írta az MTI.