A májusi 5,1 százalék után júniusban 5,3 százalékkal nőtt a fogyasztói árszínvonal az egy évvel korábbihoz képest. Az adat meglepetést jelent, hiszen a Napi által megkérdezett elemzők 5 százalékra, azaz némi lassulásra számítottak.

Havi összevetésben az idényáras élelmiszerek drágulása volt látványos, a 7 százalékos áremelkedés meglephette a prognózisokat készítő elemzőket. Felfelé húzta az inflációt a háztartási energia és az üdülési szolgáltatások drágulása is, míg a ruházkodási cikkek, a tartós fogyasztási cikkek, az étolaj, a sertészsiradék, a tojás, a cukor és a kávé olcsóbb lett májushoz képest.

Ami a maginflációt illeti, havi szinten nem történt változás, az éves index 3,5 százalék lett, a nyugdíjasok kosarából számolt index pedig 3,8 százalékról 4,7-re ugrott.

Önmagában az élelmiszerek terén bekövetkezett áremelkedés 0,2 százalékpontot magyaráz a júniusi inflációban, míg a háztartási energia drágulása 0,1 százalékpontot jelent - tájékoztatta a Napit Mináry Borbála, a KSH szakértője. Hozzátette: az idényáras élelmiszerek esetében az árak meglódulása két okra vezethető vissza. Egyrészt a kedvezőtlen időjárás miatt drágábbak a zöldségek, gyümölcsök, másrészt májusban és júniusban jelennek meg a primőr gyümölcsök és az újburgonya, amelyek jellemzően drágábbak a tavaly termetteknél.

A háztartási energia esetében a május 1-jei árváltozás jelent meg az árindexben - fogalmazott Mináry, aki szerint egyértelműen ez és az élelmiszerek drágulása okozta a nyugdíjas index meglódulását.


A fogyasztói kosárban amúgy kis súlyt képviselő ruházkodási cikkeknél nem volt meglepő az árcsökkenés ténye, ám az igen, hogy már májusban megkezdődtek a nyári akciók, ráadásul az árak apadásának mértéke is nagyobbnak bizonyul a szokásosnál - vélekedett a hivatal szakértője. Hozzátette: a járműüzemanyagok terén a hónap során történt áremelések és árcsökkentések lényegében kioltották egymás hatását.

Forrás: KSH