Szeptemberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 5,8 százalékkal nőtt - jelentette be a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,0 százalékkal növekedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 74 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,6 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,4 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 8,1 százalékkal bővült. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 23, a használtcikk-üzletekben 16, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,8, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,0, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 2,1 százalékkal emelkedett. A forgalom volumene 6,2 százalékkal kisebb lett a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 19 százalékkal tovább bővült.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 8,4 százalékkal növekedett. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,5 százalékkal csökkentek.

2021. szeptemberben:

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1194 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2021. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

A kiskereskedelem forgalmának volumene 2,8 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.