Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2014. januárban az ipar belföldi értékesítés árai összességében nem változtak, ezen belül a feldolgozóipari ágazatok árai 1,0 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. Legnagyobb mértékben a járműgyártás (2,9 százalék), a vegyi anyag, termék gyártása (1,8 százalék) és a villamosberendezés gyártása (1,6 százalék) ágazatok árai nőttek. Árcsökkenést a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (0,3 százalék) mért a KSH.

A feldolgozóipar többi ágazatában 0,5 százalék és 1,4 százalék közötti áremelkedést figyeltek meg 2013 decemberéhez képest. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban az árak 1,8 százalékkal csökkentek. Az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítésben 1,2 százalékos esést, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 0,5 százalékos áremelkedést figyelt meg a hivatal.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 1,2, a feldolgozóipari árak 1,3 százalékkal növekedtek 2014. januárban az előző havihoz képest. A vegyi anyag, termék gyártásában (2,6 százalék), a járműgyártásban (2,3 százalék) és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (2,1 százalék) emelkedtek jelentősebben az árak. Csökkentek az árak a gép, gépi berendezés gyártásában (1,5 százalék), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (0,6 százalék) és a gyógyszergyártásban (0,2 százalék). A feldolgozóipar többi területén 0,1 százalék és 1,9 százalék közötti árnövekedést mértek. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 1,5 százalékkal estek az árak.

A forintban számolt árak növekedését részben magyarázzal, hogy a hazai deviza az euróval szemben 0,6 százalékkal, az amerikai dollárral szemben 1,1 százalékkal gyengült januárban. 2013. januárhoz képest az ipar forintban mért export árai 0,6, míg a feldolgozóipari ágazatok árai 0,8 százalékkal növekedtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2014. januárban az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 1,4 százalékkal alacsonyabb, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,4, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,9, és a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 1,1 százalékkal magasabb árakat mértünk. 2013. januárral összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 2,2 százalékkal csökkentek, míg a beruházási javakat előállító ágazatokban 2,3, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 1,2 százalékkal emelkedtek az árak.