Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rendkívüli elnökségi ülést tartott pénteken a Magyar Tudományos Akadémia a jövő évi költségvetés tervezete miatt: míg 2018-ig az MTA önálló fejezete tartalmazta az akadémia kutatóintézeteinek központi költségvetési összegét, addig a 2019-es büdzsében az átkerült az új Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezetébe. Így egy 28,1 milliárd forintos költségkeretről dönthetne a tárca.

Az MTA doktoraiból és akadémikusaiból álló Stádium 28 Kör közleményben ítélte el a 2019-es büdzséből kiderült kezdeményezést, miszerint az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható forrás a minisztériumhoz került. Szerintük ez támadás az oktatói függetlenség ellen.

A pénteki rendkívüli ülésre a tárcavezető Palkovicsot is meghívták.

Nem történik államosítás, nem lesz kevesebb pénze az akadémiának és kontrollálni sem akarja a kormány - idézi a HírTV a minisztert. Aki azt is elmondta, hogy csak azért vonják magukhoz az MTA forrásait, hogy hatékonyabban működjön az akadémia.

Azért, hogy koordinálja valamilyen módon a forrásokat, és hatékonyabban működjön a magyar tudományos kutatásnak a rendszere, de nézzék meg a törvényt egyébként, abban látszik néhány módosítás - fogalmazott a miniszter.

A kép forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi.