Egy nap telt el, máris módosítják a kormány hétfőn ismertetett adócsomagját. A gazdasági bizottság az "Egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról" szóló törvényhez két módosítást is beterjesztett.

Az egyik értelmében az államkötvényekből származó kamatjövedelem mentesül a 6 százalékos ehó fizetési kötelezettség alól. "Az Európai Unió szabályaira tekintettel a mentesítés nem csak a magyar állam, hanem bármely EGT-állam által kibocsátott államkötvényre vonatkozik" - olvasható az indoklásban.

A másik javaslatban a Rogán Antal fideszes frakcióvezető vezette gazdasági bizottság pontosítja a törvényt: az Szja tv. 84/G. §-a rögzíti azokat az eseteket, amikor a kamatjövedelem adója nulla százalék. "Így például nem terheli adófizetési kötelezettség a 2006. szeptember 1. előtt határozott időtartamú kamatperiódusra megkötött betét-, folyószámla-, bankkártya- és takarékbetét szerződések esetében jóváírt vagy kifizetett kamatot. Nem kell adót fizetni egyes - 2006. szeptember 1. előtt megkötött - értékpapír-ügyletek, illetve biztosítási szerződések esetében sem. A jogbiztonság követelményeit szem előtt tartva ezekben az esetekben indokolatlan a kamatjövedelem egészségügyi hozzájárulással való megterhelése" - áll az indoklásban.