A hivatal elsősorban azt tanácsolja, hogy csak úgy vásároljon ajándékba háztartási eszközt, ha felmérte, hogy az illetőnek arra valóban szüksége van. Ha pedig igen, akkor pontosan mire fogja használni. Példaként a hűtőszekrény-vásárlást említik: egy háromtagú családnak nem biztos, hogy szüksége van egy hatalmas duplaajtós hűtőszekrényre. A termék ugyanis drágább, mint egy kisebb termék, több helyet foglal és több áramot fogyaszt.

Ha pedig már megvan a termék, akkor a MEKH szerint érdemes tájékozódni annak energetikai besorolásáról: a háztartási gépek energiafelhasználási jellemzőiről az energiacímkék szín- és betűkódjai tájékoztatnak. Energiafogyasztás szempontjából a zöld és az A+++ a legjobb, a piros és a D, E stb. a legrosszabb besorolású termék. De a címkékről - a berendezéstől függően - kiderülhet annak éves energia- és vízfogyasztása, valamint a töltőkapacitása. Ha ezekre odafigyel, akkor a megajándékozott sem költ feleslegesen a jövőben a közműszámlák kiegyenlítésére.

"Egyes termékek címkéjén egy apró virágmotívum, az EU Ecolabel jele is megtalálható. Ezt a szimbólumot azok a vállalatok tüntethetik fel, amelyek környezetbarát technológiát használnak és szigorú előírások szerint ügyelnek az energia- és vízfelhasználásra, a hulladékkezelésre, a károsanyag-kibocsátásra, a termékek élettartamára, valamint az újrafeldolgozhatóságra. Ha tehetjük, vásárláskor erre is legyünk figyelemmel"  - javasolják azoknak, akiknek fontos szempont a vásárláskor az ökotudatosság.

Inkább biztonságtechnikai tanács, hogy olyan terméket érdemes külföldről rendelni, amely megfelel a hazai szabványoknak. Így például a csatlakozója kompatibilis legyen a lakásban található konnektorokkal, valamint a hazai feszültségnek is megfeleljen. (A berendezések élettartamát befolyásolja, ha 110 volt helyett például 220-on töltjük. Az ideje korán bedöglő eszközök javíttatása drága, de hulladékként is speciális kezelést igényelnek. Főként igaz ez az akkumulátoros termékekre, amelyek hulladékkezelése, újrahasznosítása még nem teljesen megoldott.)

A MEKH emellett figyelmeztet a tudatos használatra is: hiába energiatakarékos gépet, kellő odafigyelés nélkül sok pénz mehet el az üzemeltetésre. Ugyanis a készülékek stand-by üzemmódban is fogyasztanak energiát. "A pirosan világító kis ledek éves szinten több ezer forintot elvihetnek feleslegesen. Tanácsos ezeket a berendezéseket - tévé, dvd-lejátszó, számítógép, monitor, nyomtató stb. - kapcsolóval rendelkező hosszabbítóval egyszerre áramtalanítani. A konnektorban felejtett töltők észrevétlenül fogyasztják az áramot, ezért ha nem használjuk, mindig húzzuk ki a telefon- és laptoptöltőket. A hűtőszekrényt érdemes jól szellőző, száraz helyiségben, naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol üzemeltetni, a mosó- és mosogatógépet pedig csak akkor elindítani, ha azok tele vannak" - ajánlja a szervezet.