Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy sor, március 1-jétől pályázható, kkv-kat célzó pályázati kiírás megjelent a múlt pénteken, összesen mintegy 100 milliárd forint értékben - jelentette be Siba Ignác, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főosztályvezetője egy mai, a Joint Venture Szövetség által szervezett konferencián.

Boros Áron, az OTP Hungaro-Projekt Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) 1800 milliárd forintos keretösszegéből 350-400 milliárd forint lesz elérhető az idén a vállalkozások számára.


Barta E. Gyula, a MAG Zrt. vezérigazgatója elmondta: véget vetnek annak, hogy a pályázat elbírálása során a hivatal folyamatosan hiánypótlásra szólítsa fel a vállalkozásokat, így nyerve időt saját maga számára is. A jövőben egyszer, egy alkalommal, 5-8 napos határidővel lehet hiánypótlást előírni - mondta Barta. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben a pályázó vállalkozás ezt a határidőt nem tudja tartani, már csak egy új pályázat beadásával igényelhet forrást.


Újdonságok a pályázatokban


A pályázatok egyik újdonsága a március 1-jétől elérhető kombinált mikrohitel, ami visszatérítendő és vissza nem térítendő forrásokat is tartalmaz. A konstrukció legalább 10 százalékos önerővel 1-8 milliós, forintban folyósított mikrohitelből (a projektérték max. 60 százaléka), legfeljebb 9 százalékos kamattal, 1-4 milliós támogatásból (legfejlebb 30-45 százalék) áll össze.

Fontos alapelv, hogy az "ingyenpénz" nem lehet magasabb a támogatáson belül, mint a visszatérítendő rész - hangsúlyozta Siba Ignác. Hozzátette: míg a tiszta mikrohitel az ország egész területén igénybe vehető, a kombinált konstrukció - a vissza nem térítendő elem miatt - csak a Gazdaságfejlesztési Operatív Progam "fennhatósága", vagyis a közép-magyarországi régión kívül.

Fontos változás, hogy a mikrohitel plafonját 10 millióról 50 millió forintra terjesztették ki, a hitelkamat maximális értéke 9 százalék, de Siba szerint ez a gyakorlatban nem lesz több 6-7 százaléknál. Egyszerűsítették az adatszolgáltatást, így 97 helyett már 23 dokumentum beadása is elegendő.

Minden megyében lesz legalább egy mikrofinanszírozó, de lesznek országos szervezetek is - tette hozzá a szakember, aki szerint a pályázatok átfutási ideje mindössze 30 nap lesz. A mikrohitel-közvetítők számára kedvezőbbé tették a refinanszírozási feltételeket, amitől agresszívebb forráskihelyezést vár az NFÜ.


Ingyenpénz helyett Jeremie


A 2007-2013-as időszakban mintegy 700 milliárd forint áll rendelkezésre vissza nem térítendő támogatásokra, 200 milliárd pedig visszatérítendő támogatásokra, azaz a Jeremie-programra. A visszatérítendő forma az EU-ban is új típusú forrás, de az unió egyre inkább törekszik ennek arányának növelésére, az "ingyenpénz" rovására. Mindezt az új program elindításakor is figyelembe kellett venni - mondta Siba Ignác.


A Jeremie három elemből áll: a következő három évben 80 milliárd forint juthat mikrohitelre, 60 milliárd garanciatermékekre, a több pedig tőkeprogramokra.

A kockázati tőkekihelyezés jelenleg nyolc alapon keresztül történik. A növekedésre képes, legfeljebb öt éve működő innovatív, mikro-, kis- és közepes cégek tulajdoni részesedésért cserébe juthatnak friss tőkéhez, legfeljebb három egymást követő évben, maximum 1,5 millió euróhoz. A hosszú előkészítés után áprilisban elindult program gőzerővel folyik - hangsúlyozta Siba Ignác. A Jeremie esetében fontos, hogy az elérhető az ötezer főnél kisebb településeken működő vállalkozások számára is, szemben a vissza nem térítendő forrásokkal.


A garanciaprogram további több száz milliárd forintnyi pénzügyi forrást tud az ÚSZT érdekében megmozgatni. A garanciatermékek kereskedelmi banki hitelekhez is felhasználhatók, várhatóan a második félévtől lehet majd kombinálni a vissza nem térítendő támogatással. A garanciákhoz korlátozott, 2,5 százalékos kamatfelárat határoznak meg - forinthitelre -, míg devizahitelhez csak az exporttevékenységet is végző vállalkozások juthatnak hozzá. Meghatározott összegig (100-200 millió forintig) automatikus eljárásrendet ígér az NFÜ, felette egyedi hitelelbírálás történik majd.


Fókuszban a kkv-k és a foglalkoztatás


A kormány által meghatározott prioritások alapján a pályázatok hangsúlyosan koncentrálnak a foglalkoztatásra, a növekedésre, valamint a kkv-fejlesztésre.


A foglalkoztatás kapcsán a pályázókkal szembeni általános elvárás legalább a munkahelyek megőrzése, a személyi jellegű ráfordítások növelése (vagyis munkaerőfelvétel, illetve a bérek fehérítése), továbbá az induló vállalkozások esetében a projekt befejezését követő két üzleti évben az átlagos éves személyi jellegű ráfordításnak növekednie kell.


Ami a gazdaság stabil pilléreinek tartott mikrovállalkozások és kkv-k priorizálását illeti, ez abban valósul meg, hogy az eddig kiírt több mint 200 milliárd forintnyi pályázatból bő 100 milliárd csak e kör számára érhető el, továbbá minden kiírásban előnyt élveznek plusz pontszámmal, magasabb elérhető támogatási mértékkel, mikrovállalkozásokat pedig ehhez képest is kiemelten kezelik.


Azért szerepelnek kiemelt helyen a mikrovállalkozások, mert ezek korábban el voltak nyomva - mondta kérdésre válaszolva Siba Ignác. Hozzátette: 2002 és 2009 között a kkv-k és a nagyvállalatok esetében jelentősen nőtt az árbevétel, a támogatott cégeknél az átlagnál nagyobb mértékben. A mikrocégeknél ugyanakkor csökkent, a támogatott körben 4 százalékkal, a nem támogatottak körében pedig 24 százalékkal.