A legtöbben a miskolci, a debreceni és a dombóvári vonalakon élnek az eszközzel - írja az MTI nyomán az Index. A MÁV közleménye szerint azokon a vonatokon, amelyeken alkalmazzák őket, az elmúlt hónapokban nem történt atrocitás.

A MÁV dolgozóit többször is bántalmazták az elmúlt időszakban - pusztán azért, mert elkérték valakinek a jegyét.

A MÁV-Start várhatóan az év első felétől folytatja a testkamerák beszerzését. Ennek során az előzőhöz hasonló mértékű fejlesztést akar megvalósítani a munkatársak javaslatai alapján. Az eszközök bevezetése óta egyre több jegyvizsgáló használja azokat. Az ellenőrök elmondása alapján a tapasztalatok pozitívak.

A kamerában az a jó, hogy a tapasztalatok szerint már a látványa is elég ahhoz, hogy valaki kétszer meggondolja, hogy megüti a kalauzt, vagy sem.

Az eszközök láttán az utazók jobban együttműködtek, nőtt a jegyvásárlási hajlandóság. Többször is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel közlekedő ember a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát.

Jegyvizsgálót 2018-ban 123-szor, tavaly 70 esetben ért inzultus, amiből 48 ügy tettlegességig fajult (ütés, lökés, karmolás, rúgás), ebből kettő pedig 8 napon túl.