Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A kockázatos ágazatot a bankok csak igen szigorú feltételekkel finanszírozzák, ráadásul csak a cégek töredéke hitelképes − szögezi le az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) helyzetértékelése. A finanszírozási problémák másik oka az irreálisan alacsony áron történő szerződéskötés, aminek alkalmazását az ÉVOSZ javaslatcsomagja megtiltaná a közbeszerzéseknél, miként az erőfölénnyel való visszaélésre alkalmat adó, feltétel nélküli bankgarancia intézményét is, ehelyett egy feltételekhez kötött, kötelezően elrendelt garanciarendszert javasol a szervezet.

A teljesítési és jóteljesítési garanciákat 5 százalékban maximálnák, egyéb megrendelői fizetési biztosíték hiányában pedig az elvégzett munkán alapuló díjkövetelés mértékéig jelzálogjog-bejegyzési lehetőséget biztosítanának a megrendelő tulajdonában lévő telek- és lakóingatlanokra a fizetési hajlandóság javítása érdekében. A javaslatok között szerepel egy állami tulajdonú faktorálóintézmény létrehozása is, amely a közbeszerzésben elvégzett munkák után a közmegrendelők felé kiállított számlát faktorálná, illetve a 60 napon túli fizetési késedelemnél a ki nem fizetett közbeszerzéses számlákat a megrendelő költségére faktoráltatnák.

A szövetség − első lépésben az uniós forrásból megvalósuló beruházásoknál, majd minden közbeszerzésnél − bevezetné a beszerzési összeg legalább 20, legfeljebb 40 százalékáig a kötelezően adandó előleg intézményét, illetve felülvizsgálná a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a közreműködő szervezetek működését, felelősségi rendjét is. Az építőipari fedezetkezelő a gyakorlat szerint nem alkalmas a lánctartozás csökkentésére, rendkívül bürokratikus és több ponton nem életszerű, ezért az erre vonatkozó jogszabályokat teljeskörűen hatályon kívül kellene helyezni − fogalmaz a dokumentum.