Az adózást érintő egyes jogszabályokat módosító javaslatot Matolcsy György Nemzetgazdasági miniszter jegyezte, és egy több területet is érintő salátatörvény részeként nyújtották be az országgyűlésnek.

A gazdasági napilap rámutat, az előterjesztők gondoltak az esetleges visszaélések, kiskapuk megelőzésére is: a jogszabály ugyanis előírja, hogy ha az érintett felek bizonyíthatóan csak azért kötöttek több szerződést, hogy ezáltal - felosztva az összeget - kikerüljenek a korlátozás alól, a megállapodásukat változatlanul egy szerződésnek kell tekinteni. A büntetés összege pedig nem csekély a javaslat szerint: a szabályokat be nem tartó adózóknak a másfél millió forint feletti rész húsz százalékát kellene bírságként leróniuk.

Az indoklás szeirnt a 1,5 milliós összeghatár még kellőképp magasnak bizonyul ahhoz, hogy a feketegazdaság visszaszorítását szolgálja és a vállalkozások gazdálkodási tevékenységét ne lehetetlenítse el. A kormány a tranzakciós adóból származó bevétel emelkedését is várja a szigorúbb szabályozástól.

A kicsiken vág a kormány?

A lapnak nyilatkozó szakértők eltérően nyilatkoznak a javaslatról. "A kiskereskedelemben, ahol az általános bizalomhiány miatt a készpénzforgalom a meghatározó, a forgalmi korlát bevezetése beláthatatlan következményekkel járhat" - mondta a Világgazdaságnak Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) elnöke. A bizalom adminisztratív eszközökkel nem állítható helyre - figyelmeztet Antalffy, aki szeirnt a probléma másik gyökere a banki szolgáltatások európai összevetésben is magas költsége. A szakember, jelezte: a KISOSZ-szal a kormány részéről nem egyeztetett senki.

A jogalkotói szándék egyértelmű, azonban a feketegazdaság igazi szereplői eleve láthatatlanok, az ő "kifehérítésükhöz" más eszközöket is számításba kell venni - vélekedett Réczei Géza, a PwC Magyarország társasági adóosztályának igazgatója.

Becslések szerint a cégek 42 ezer milliárd forintnyi készpénzforgalmat bonyolítanak egymás között Magyarországon - olvasható a Világgazdaságban. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint pedig az elmúlt másfél évben átlagosan 300-320 milliárd forint készpénz volt a nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozásoknál, folyószámlabetétben pedig 2100-2200 milliárd forintot tartottak