A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala által a Bírósági Közlöny kiadására kiírt közbeszerzés felhívását, és minden ezt követő döntést - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg. 
 

Az ajánlatkérő öt szakkiadót kért fel arra, hogy tegyenek ajánlatot a Bírósági Közlöny kiadására. A kiadvány havi 24 oldalon jelenik meg A/4 méretben, és 3 éves kiadásra kellett ajánlatot tenni.


A kiadás menete a következő: a kiadó megkapja a kéziratot, amit betördel, majd visszaküld a megbízónak. A tördelt változatban már szerepelnek azok a hirdetések, amelyeket a kiadó szerez a lapba. A megbízó által tett módosításokat a kiadó átvezeti az oldalakon, majd a végleges változatot visszaküldi a megbízónak, akinek a képviselője aláírásával ad engedélyt a nyomtatásra - ez utóbbi az imprimálás. A nyomtatás után a 3 ezer példányt 26 bíróságra és az ajánlatkérőhöz kell eljuttatnia a kiadónak. Minderre 15 napja van.

A nyertes a CompLex Kiadó Kft. és a Demax Művek Kft. közös ajánlata lett, míg a második legkedvezőbb ajánlatot a Komáromi Nyomda és Kiadó Kft. adta. A szintén felkért Magyar Közlöny- Lap- és Könyvkiadó Kft. nem tett ajánlatot, viszont jogorvoslatot kért a KDB-től.

Utóbbi problémája az volt, hogy a felhívásban és a dokumentációban nem voltak világosak a határidők. Az említett 15 nap ugyanis két részre bomlott: 10 napja volt a kiadónak a tördelésre, ellenőriztetésre, és nyomtatásra, míg további 5 nap a terjesztésre.

A panaszos cég azzal érvelt, hogy ha a 10 nap a kézirat átadásával indul, akkor a kiadótól független időt - az ajánlatkérő ellenőrzését - nem lehet pontosan kalkulálni. Erre az ajánlatkérő azt válaszolta, hogy a 10 nap nem a kézirat átvételétől, hanem az imprimálástól indul, ezt viszont a KDB nem tudta elfogadni, mivel nem szerepelt az ajánlattételi felhívásban.


A KDB ezért semmisítette meg a felhívást, és az eredményhirdetést is. Bírságot viszont nem szabott ki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalra, mivel egy új eljárással korrigálható a jogsértés.

A helyzet érdekessége, hogy előbb jelent meg a KDB döntése, mint a CompLex Kiadó Kft. és a Demax Művek Kft. közös ajánlatát nyertessé nyilvánító közlemény. A KDB január 12-i döntése már aznap nyilvános volt, míg az eredményhirdetés - a megsemmisítésre utalás nélkül - csak január 14-én jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben. Ez utóbbiból viszont kiderülnek az árak. A nyertes ajánlat nettó 2 871 000 forintra szólt, míg az azt követő legkedvezőbb ajánlatban nettó 7 712 100 forint szerepelt. Az ellenszolgáltatás eredetileg becsült értéke 2,4 millió forint volt.