Ezzel az országgyűlés arra szólította fel a kormányt, hogy a kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetet szüntesse meg - olvasható a portálon. Ez a szavazást követő napon, vagyis kedden lesz hatályos, hogy a kormány ennek pontosan mikor tesz eleget, egyelőre még nem világos.

A rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet márciusban rendelték el az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt. Ennek értelmében többek közt beutazási tilalmat rendeltek el több járvány sújtotta országból, a hazaérkezőknek pedig karanténba kellett vonulniuk. Továbbá a kormány megtiltotta a 100 főnél nagyobb beltéri, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását.

A rendkívüli jogrend megszűnésével együtt nem szűnik meg az összes vészhelyzet alatt bevezetett intézkedés, ugyanis ezzel együtt átmeneti szabályokról is döntött az Országgyűlés. Ennek értelmében például december 31-ig fennmarad a hiteltörlesztési moratórium és az érintéssel történő bankkártyás fizetés limitjének 15000 forintra történő emelése, és megmarad az operatív törzs is, amely majd a járvány második hullámára való felkészülést irányítja.