Csak a fejlesztő önkormányzatok fognak élni az értéknövekedési hozzájárulás kivetésével, a kormány nekik ad lehetőséget, hogy a fejlesztési költségek egy részét visszakapják, és azt újabb fejlesztésekre fordítsák - mondta Szaló Péter, belügyminisztériumi helyettes államtitkára sajtótájékoztatón. A kormány honlapjára szakmai egyeztetési céllal került fel az az építési szabályokat módosító törvénytervezet, amely az értéknövekedési hozzájárulást is tartalmazza. A hozzájárulást lényegében adóként fizetne meg a tulajdonos, de csak akkor, ha értékesíti ingatlanát.

A hozzájárulást akkor kell fizetni, ha az önkormányzat beruházása, illetve településrendezési döntése miatt növekszik egy ingatlan értéke. Ilyen lehet például a közpénzből megépített csatorna, út, vagy a mezőgazdasági terület lakóterületté való átminősítése. Ez utóbbi esetben akár százszorosára is emelkedhet egy földterület ára - fejtette ki a helyettes államtitkár.

Az értéknövekedési hozzájárulást csak a közpénzből megvalósult beruházás, vagy a településrendezési döntés miatti értéknövekedés után kell megfizetni, a mértéke az emiatti értéknövekedés 10 százaléka.

Két további feltétele is van a helyi önkormányzat által kiszabható hozzájárulásnak: előtte el kell készíteni az ingatlanérték katasztert - hogy nyomon követhető legyen az értéknövekedés - illetve csak az ingatlan eladásakor kell fizetni. Aki bent lakik a saját házában, lakásában, bármennyire nő a jelzett okok miatt az értéke, a növekedés után nem kell hozzájárulást fizetni.

Az új teher elsősorban azokat érinti, akik üzleti céllal adnak-vesznek ingatlanokat - mondta Szaló Péter.