Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlament őszi ülésszaka. A miniszterelnök előbb felsorolta a fontosabb törvényeket, amely ősszel a napirendre kerülnek. Befejezzük a választási rendszer átalakítását jelentette be a miniszterelnök Magyarország 2012 ősz című napirend előtti hozzászólásában. Olyan rendszert alkottunk, amely kihasználja, hogy a magyar világnemzet lett.

Jön az új polgári törvénykönyv, amely kiegészíti az eddigi törvényeket és új alkotmányt. Az elmúlt húsz év államépítési kísérlete zavaros maradt - vélekedett Orbán. Zavaros kiszámíthatatlan jogrend lett láthatatlan alkotmányával, ezért van szükség a Nemzeti Együttműködés Rendszerére. Ennek részeként szervezik át a rendőrséget az őszön, az egészségügyet. Ám az év végére sem lesz még olyan államunk, amely megfelel a magyar észjárásnak, de jövő őszre már meglesz az igazi - mondta a miniszterelnök.

Jön a pénzügyi ombudsman - legalábbis ezt javasolta a miniszterelnök. A válságkezelési világversenyben Európa rosszul jár - hónapokig húzódnak fontos döntések. Az élet még mindig nehéz Magyarországon, ezért indul a munkahelyvédelmi akcióterv.

Megvédjük magunkat a válságtól

Magyarországnak szüksége van ezért az IMF-megállapodásra, hogy megvédjük magunkat a válságtól - amit nem mi okoztunk. Magyarország azért nem halad előre, mert visszahúzza az országot az eurózóna válsága. Magyarországnak nem saját maga, hanem Európa miatt van szüksége hitelre.

Akarunk megállapodást, de csak jót, rosszat már kötöttünk, amikor nyugdíjakat kellett csökkenteni. "Magyarországnak nincs szüksége egy MSZP-típusú megszorításokhoz vezető" megállapodásra az IMF-fel és az Európai Unióval - jelentette ki a kormányfő, megjegyezve: az országnak egy jó egyezségre van szüksége a nemzetközi szervezetekkel.
A kormány javaslatának alapja a munkahelyvédelmi akcióterv megállapodás lesz - tette hozzá.

Élelmiszer-árrobbanás jön

Magyarországnak is fel kell készülnie az élelmiszer-árrobbanásra, ezért az ősz során a gazdasági és vidékfejlesztési tárca külön munkacsoportja készíti fel a nemzetgazdaságot a jövő év tavaszán várható nehéz világhelyzetre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

A világ mezőgazdaságában kialakult helyzet súlyos és fenyegető - fogalmazott a kormányfő. Kiemelte: élelmiszer-árrobbanás fenyeget, nyomában társadalmi nyugtalanság, feszültség, sőt konfliktusok alakulhatnak ki a világ különböző pontjain.