Az alacsony munkanélküliség okozta helyzetet is kezelni kell - idézi a rádió portálja a külgazdasági és külügyminisztert

A politikus szerint a munkanélküliség két esetben jelent kihívást: ha alacsony és ha magas. Kétségtelenül sokkal jobb, ha alacsony, az egy jó kihívás, de kezelni kell. Hét éve Magyarországon még 12,5 százalék, ma 4,4, tehát gyakorlatilag harmadára csökkent. A közgazdászok azt mondják, hogy ez, a fluktuációt meg a regionális különbségeket figyelembe véve nagyon közel van a teljes foglalkoztatáshoz. Ma már a vállalatok sem azt kérdezik, milyen az infrastruktúra, az adórendszer, hanem, hogy lesz-e elég munkaerő - magyarázta.

Szijjártó Péter nem lát kivetnivalót abban, hogy külföldről toborozzanak a cégek munkaerőt. Vannak olyan törekvések, hogy a környező országokból, elsősorban Ukrajnából jöhessenek be dolgozók. A fennálló jogszabályoknak megfelelően ennek egyáltalán nem vagyunk ellene, hiszen jól látszik, hogy
a munkaerő-kínálatot bővíteni kell - fogalmazott.

Ezt kétféleképpen lehet: a még mindig munkanélküliek munkaerő-piacra lépésének további ösztönzésével; ezért a közmunka szabályozását szigorítottuk, oktatással és a külföldről érkező munkavállalókkal. Ezt a hármat egyszerre kell csinálni ahhoz, hogy az a befektetési lendület fennmaradjon.

Tavaly rekordot döntött a Magyarországra irányuló befektetések száma, 72 beruházást regisztráltunk 3,2 milliárd euróért, ami több mint ezermilliárd forint a befektetési ügynökségen keresztül, idén már most bőven túl vagyunk a tavalyi szám felén, ami azt mutatja, hogy ez is beruházási rekordév lehet. Ez pedig azzal a követelménnyel jár, hogy újabb és újabb munkaerőre van szükség."

A miniszter szerint a cégeknek kell munkaerőt találni, ugyanakkor szerinte egyértelműen Ukrajnából érkezhet a legtöbb külföldi munkavállaló a következő időszakban.