Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat bevezetőjében a kormány kifejti, hogy a háborús helyzetben is elkötelezett a 2022. évi 4,9 százalékos és a 2023. évi 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycél mellett.

Ennek érdekében a Rezsivédelmi Alap és a Honvédelmi Alap felállítása céljából már bevezetett extraprofit adók végrehajtásán túl (különadókból 815 milliárd forintot, adóemelésekből 100 milliárdot terveznek beszedni) a központi költségvetés kiadási oldalát érintő intézkedéseket rendelt el.

Spórolást terveznek

Az intézkedések közül az első szerint a központi költségvetés fejezeti kiadásainak csökkentésével 2022-ben 10 százalékos mértékben 581 milliárd forint, 2023-ban pedig 500 milliárd forint megtakarítás kell elérni.

Második intézkedésként a kormány az állami beruházásokat – ide nem értve a kivitelezés alatt levőket – felfüggeszti. Ennek költségvetési hatásaként 2022-ben és 2023-ban összesen 1150 milliárd forint megtakarítást kell elérni.

Mindkét esetben az idei évet érintő intézkedéseket július elsejéig, míg a jövő évi intézkedéseket a költségvetés benyújtása előtt kell meghozni.

Már korábban volt ezermilliárdos zárolás

A kormány tavaly decemberben már döntött beruházások befagyasztásáról 350 milliárd forint értékben, amely a 2021-es költségvetést érintette, majd két héttel később a 2022-es büdzsét érintően is határozott 755 milliárd forintos megtakarításról, akkori közlés szerint az állami beruházások átütemezésével.

Módosítják a rezsicsökkentést is

Végezetül a kormány felhívta a technológiai és ipari minisztert, hogy - a pénzügyminiszter bevonásával - tegyen javaslatot a visszaélések elkerülése érdekében a rezsicsökkentési szabályok olyan módosítására, amely alapján a villamos energia és a földgáz egyetemes szolgáltatásra kizárólag a lakossági fogyasztó jogosult. A határidő július 1.