Az év második felétől nem bocsát ki több Féléves Magyar Állampapírt (FMÁP), Kétéves Magyar Állampapírt (2MÁP) Kincstári Takarékjegy Pluszt (KTJ+) és Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) az államadósság-kezelő - mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója és Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára egy háttérbeszélgetésen. A portál tudósítása szerint ennek oka, hogy egyszerűsíteni kívánják a lakossági állampapírok palettáját.

Helyettük indul a Nemzeti Kötvény. Az új papír 5 éves futamidejű lesz, lépcsősen kamatozik majd, az első fél évben 3,5 százalékos lesz a kamata, az utolsó évben már 6 százalékos, és már menet közben is kedvezményesen vissza lehet váltani. A cél, hogy ennek segítségével 2023-ra duplázzák a lakossági állampapírok állományát. Jelenleg 6 ezer milliárd forint a lakossági állampapírok állománya, az a cél, hogy öt éven belül ez 11 ezer milliárdra hízzék.

A forgalmazói jutalékrendszert úgy alakítják át, hogy ösztönözze az állomány építését. Állomány alapú díjfizetésre térnek tehát át a jutalékoknál a korábbi tranzakció alapúról. Az alap jutalék mérték 30 bázispont, ha valamelyik forgalmazó többet ad el, akkor erre még kaphat bónuszt. A kötvényt a kincstár, a hitelintézetek és a lakástakarékok is értékesíthetik majd. A nyugdíjkötvény várhatóan még idén ősszel indulhat, de először a Nemzeti Kötvényt szeretnék útjára indítani.