Álláspontjuk szerint miután az alaptörvény módosítása amúgy is napirenden van, Éger szerint ideális az időpont ahhoz, hogy az egészséggel, egészségüggyel kapcsolatos elvárások is helyet kapjanak benne.

A közkiadások GDP-arányos növelésével - a jelenlegi, 4,5 százalékról 6,5 százalékra - az egészségügybe áramló plusz  600-660 milliárd forintot a MOK fele-fele arányban fordítaná a bérek további emelésére és a kórházak konszolidálására. A kórházi adósságok jelenlegi rendezése, a számlák utólagos, év végi kifizetése  ugyanis nem valódi konszolidáció, a MOK szerint ehelyett arra lenne szükség, hogy a biztonságos és szakszerű működéshez valamint  az amortizációhoz szükséges fedezetet, a gazdasági-műszaki személyzet bérrendezését folyamatosan biztosítsák.

Halaszthatatlannak tartják a paraszolvencia mielőbbi kivezetését - tiltását és szankcionálását -, mert a hálapénz fenntartása nem csak hogy elvándorlása készteti a fiatal orvosokat, hanem az itt maradók képzésében is hatalmas hátrányt, behozhatatlan minőségbeli hiányosságokat okoz, és a megfelelő gyakorlati képzés nélkül maradt fiatal orvosok szakmailag megoldhatatlan helyzetekbe sodródnak.

Folytatni kell a béremelést

A paraszolvencia megtiltásának elengedhetetlen feltétele a bérek további rendezése, a korábban sikeres bértárgyalásokat már 2018-ban folytatni kell - hangsúlyozta Éger István, hozzátéve, hogy az orvosok és a szakdolgozók bérét a korábbit meghaladó ütemben kell emelni.

A területi szervezetek tanácskozásán született állásfoglalás az állami és a magán egészségügy átlátható szabályozását is a sürgős teendők közé emelte, külön megemlítve, hogy rendezni szükséges a magánellátásban keletkezett szövődményes esetek állami kórházbeli elhárításának felelősségi viszonyait is.

Mind az egészségügyi költésekre, mind a sürgősségi ellátás tehermentesítésére jótékonyan hatnak a kötelező állami egészségtan oktatás bevezetése, amit a kamara legalább 2006 óta szorgalmaz, ám mindez ideig lepattantunk a döntéshozókról - fogalmazott a MOK elnöke, aki most abban bízik, az Emmi új vezetésénél meghallgatásra talál a kérés.

Azonnal hozzá kell látni

A MOK szerint a biztonságos egészségügyi ellátáshoz sürgető az egyértelmű, korszerű szakmai protokollok, jól definiált hatásköri listák, valódi jogokkal és felelősséggel felruházott szakmai kollégiumok újraalkotására is, csakúgy mint a szakfelügyelet és a releváns ellenőrzésre alkalmas, független tisztiorvosi rendszer helyreállítása.

A területi szervezetek állásfoglalásában szereplő feladatokat Éger szerint a következő négy év első felében végre kell hajtani, ellenkező esetben tovább romlik az ellátás színvonal, a rendszer egyre nyomorúságosabb lesz. A listát eljuttatták Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek, akivel Éger - mint mondta, jó kapcsolatot ápol. Nagy Anikó egészségügyi államtitkárral - kinevezése óta - viszont még nem találkozott a MOK elnöke.

Fotó: Shutterstock