Az eljárás - illetékes ügyész általi - leállítását maga Fico jelentette be egy pozsonyi sajtótájékoztatón hétfőn, az információt a rendőrség is megerősítette - idézi az MTI.

A felbujtás ügyében indult eljárást az érintett panasza alapján szüntették meg. Az illetékes kerületi ügyészség indoklásában - a TASR szlovák közszolgálati hírügynökséggel - hétfőn azt közölte, hogy a rendőrség sem szubjektív, sem objektív szempontból nem tudott tényállást összeállítani. Szóvivőjének közlése szerint az esettel megbízott ügyész azt is felrótta az eljárást megindító rendőrnek, hogy törvénytelen volt a politikus előállításának módja.

A rendőrség Robert Ficót, a legnagyobb ellenzéki párt, az Irány (Smer-SD) elnökét december 16-án, közvetlenül azelőtt állította elő, hogy megkezdődött a párt által bejelentett - a kormány politikájának bírálatára szervezett - tiltakozó menet Pozsonyban. A tüntetéssel - amelyet "a demokrácia végét jelző gyászmenetnek" hirdettek meg - az ellenzéki párt az Eduard Heger vezette kabinet politikája és legfőképpen az ellen kívánt tiltakozni, hogy nem tették lehetővé annak az előrehozott választásokat célzó népszavazásnak a kiírása, amelyet az ellenzék egy nagyjából hatszázezer aláírással megtámogatott petícióval akart elérni. Arról, hogy a népszavazást nem írja ki, még ősszel döntött Zuzana Caputová szlovák államfő, miután az ő beadványa alapján az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a népszavazás kérdéseit.

Robert Fico azt mondta: az eljárás megszüntetése csak megerősíti azt, hogy előállításával az országos rendőrfőkapitánynak és a belügyminiszternek egyértelműen az volt a célja, hogy megakadályozzák az ő részvételét a tüntetésen. Az elmúlt több mint egy évben Fico és más ellenzéki politikusok részéről is sok bírálat érte az Eduard Heger - illetve korábban Igor Matovic vezette - kormányt, azon belül Roman Mikulec belügyminisztert és a rendőrség vezetését amiatt, hogy politikai célokat követve, az ellenzék megfélemlítésére használja a bűnüldöző szerveket.